Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Alla finska artister vill ha blommor på sina skivomslag"

Från 2016
Uppdaterad 15.11.2016 16:34.
Designern Maria "Biffen" Ahonen
Bildtext Designern Maria "Biffen" Ahonen
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Maria "Biffen" Ahonen är den som de flesta artister och skivbolag i Finland kontaktar då det ska göras ett skivomslag. Hela hennes karriär med skivomslag tog fart för 15 år sedan mer eller mindre av en slump. Ibland kan ett skivomslag födas på bara en timme.

Maria berättar att hon är född som en musiknörd och att hon alltid drömt om att få göra skivomslag. Efter medianomstudier vid yrkeshögskolan Arcada råkade hon år 2001 vara på samma arbetsplats med Knipi från bandet Egotrippi - som också är grafiker.

Via Knipi kom hon i kontakt med flera olika musikartister och startskottet för Marias skivomslagskarriär blev då hon fick göra omslaget till Jonna Tervomaas skiva Viivalla.

Skivomslag av Jonna Tervomaas skiva Viivalla
Bildtext Jonna Tervomaas skiva Viivalla

- Folk tyckte om det omslaget och efter det fick jag göra åt flera och flera artister och nu har det gått femton år och jag gör ingenting annat nu.

Digitala utgivningar ska också ha konvolut

Maria gör ett hundratal skivkonvolut i året och många undrar säkert hur det gå ihop med att det mesta i musikväg numera ges ut digitalt.

- Mitt jobb har bara ökat i och med alla digiutgivningar, för alla singlar som kommer ut behöver också ett omslag på de digitala musiktjänsterna. Den här veckan har jag redan gjort sju omslag varav sex var singlar för digitjänsterna.

Roligast att skapa tillsammans med artisten

Hur Maria skapar ett skivomslag varierar mycket: en del artister vill vara starkt involverade i hur omslaget ska se ut medan det för andra artister blir så att skivbolaget skickar en bild på artisten och uppmaningen att "gör nånting av det här".

En typisk artist som helt enkelt inte har tid att blanda sig i skivomslagen är Jari Sillanpää. Han ger över ansvaret till sitt skivbolag. Maria skapade skivomslaget till hans skiva Rakkaudella merkitty mies. Vidare utvecklades bilden till att finnas på kaffepaketet och skumvinet som bär Jaris namn.

Etiketten på Jari Sillanpää-skumvin
Bildtext Etiketten på skumvinet som bär Jari Sillanpääs namn

- De projekt där artisten själv vill vara involverad tycker jag absolut att är de roligaste. Det är jätteroligt att skapa tillsammans.

Ibland blir Maria nervös på artister som aldrig är nöjda med det hon skapar och då brukar hon säga ifrån.

- Jag tycker att om de inte godtar nånting av vad jag föreslår, så brukar jag ge upp och rekommendera att de tar kontakt med någon annan designer.

Allt ovanligare med artistbild på skivomslaget

Ännu något årtionde bakåt skulle varenda skiva ha en bild på artisten men så är det inte längre.

- Det beror säkert delvis på att fansen hittar en massa bilder på artisten på internet och på sociala medier, funderar Maria.

Ibland gör Maria ett skivomslag färdigt på en timme och som exempel tar hon ett som hon gjorde för tio år sedan åt gruppen PMMP.

- Då fick jag fria händer. Utgångspunkten var en bild och hon fick göra vad hon ville men det skulle se ut som om någon hade brutit sig in i ett gammalt hus.

Konvolutet med PMMP:s Leskiäidin tyttäret blev också ett konvolut som Maria fortfarande tycker att är det bästa hon gjort hittills.

Skivomslaget till PMMP:S skiva Leskiäidin tyttäret
Bildtext PMMP:S skiva leskiäidin tyttäret

För tillfället är trenden att alla artister vill ha blommor på sina skivkonvolut. Varifrån den manin kommit har Maria ingen aning om. En annan sak som är i ropet är också ritade omslag.

- Det är inte bra att många artister i samma genre har omslag ritade av samma designer för där syns det om samma mänska har ritat.

Men annars är det är en fördel att en och samma person som gör de flesta av skivomslagen i Finland för tillfället, för Maria kan se till att artisternas omslag inte ser likadana ut då hon ju har koll på läget.

Maria berättar att man egentligen inte kan känna igen hennes stil då man tittar bland skivomslagen för hon jobbar såpass mycket utgående från artisternas och skivbolagens önskemål.

- Vi brukar skämta på jobbet att vi inte egentligen är bra på nånting men vi är bra på att replikera olika stilar, skrattar Maria.

Men visst medger hon att alla skivomslag hon gör är väldigt färggranna och har mycket kontraster. Hon tillägger att bra grafisk design ofta är extremt enkel - en bra bild i kombination med bra typografi brukar ofta bli snyggt.

Hade gärnat designat åt Kent

Hon har i många år drömt om att få designa skivomslag till Kent men den drömmen gick i kras. Men i övrigt har Maria inga drömmar om att få designa åt någon viss artist eller ännu mindre för någon artist hon beundrar.

- Jag skulle antagligen bli så starstruck så det skulle inte bli till nånting.

Maria vill ogärna synas eller höras utan hon vill göra sitt jobb lite i skymundan. Hon drar sig till minnes då hon för några år sedan skrev en blogg, som blev oerhört populär. Då blev hon ofta igenkänd på gatan och tyckte det var obehagligt att bli beundrad.

Inom de närmaste veckorna kommer Marias handavtryck att synas på två olika skivor av Club for five, en duettskiva med Paula Koivuniemi och en EP med Nopsajalka. Den sistnämnda har faktiskt blommor på omslaget!

Här kan du titta på fler skivkonvolut som Maria "Biffen" Ahonen har gjort.

Maria "Biffen" Ahonen i Vega kväll

13:18

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln