Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Orsaken till de svenska herrarnas svaga skidsäsong: för många tuffa träningspass

Från 2016
Emil Jönsson i spåret i Tour de Ski-tävlingen i Oberstdorf.
Bildtext Emil Jönsson deltog i Tour de Ski-tävlingen i Oberstdorf i januari.
Bild: GEPA pictures/ All Over Press

För Sveriges herrar i längdskidåkning var säsongen 2015–2016 en stor besvikelse. Nu menar landslagsåkaren Emil Jönsson att herrarna har listat ut vad som gick snett.

I en intervju med norska Dagbladet går svensken Emil Jönsson igenom fjolårssäsongen.

I samband med förra säsongens Tour de Ski drabbades det svenska laget av många sjukdomar. Jönsson menar att sjukdomar i stor utsträckning låg bakom hela säsongens svaga insatser.

– Förra säsongen var en mardröm. Jag drogs med olika saker, men i Tour de Ski gick allt helt fel. Jag hostade blod och kunde inte tala. Att en eller två drabbas så hårt av sjukdom kan hända men att nästan alla etablerade herråkare var sjuka är speciellt. Vi har gått igenom varje detalj för att ta reda på vad som gick fel, analyserade den nu 31-årige Jönsson.

"Äntligen har vi hittat svaret"

Svenskarna har kommit fram till att det var träningen som låg bakom säsongens sjukdomar. Landslaget har dragit slutsatsen träningen alltför ofta har varit för hård. Nu verkar problemet vara löst.

– Äntligen har vi hittat svaret. Vi har inte varit tillräckligt bra på att skilja på lugna och tuffa träningspass. De lugna passen har varit för tuffa. För lite vila och återhämtning har gjort oss mer sårbara för att insjukna, sade Jönsson som själv var 47:a i förra årets världscup.

Ingen av de svenska herråkarna hade någon bra säsong. I världscupen var Marcus Hellner bäst på en 30:e plats. Matti Heikkinen som var 17:e var bästa finländare.

– Vi träffades på träningarna och pushade varandra allt hårdare. Det gjorde oss mer slitna, som ökade riskerna för att insjukna, sade Jönsson.

Svenskarna kan toppa formen

Emil Jönsson menar att norrmännen har varit betydligt duktigare på att träna på rätt nivå.

– De norska längdskidåkarna är duktiga på att kontrollera intensiteten. De lugna passen ska vara väldigt lätta, medan de tuffa passen ska vara oerhört hårda. Nu har vi tränat på ett bättre sätt, vilket ser ut att ge resultat.

Vinterns höjdpunkt är VM i Lahtis som börjar den 22 februari och avslutas den 5 mars.

– Förra årets fiasko handlade om sjukdom, men nu är det borta. Vi kommer att visa oss från en helt annan sida i år. Mästerskap är också något speciellt. Sverige har historiskt sett varit duktiga på att toppa formen, konstaterade Jönsson.

Diskussion om artikeln