Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Fasters ögonsten får hälsningar via Tongåvan

Från 2016
Uppdaterad 19.11.2016 09:11.
kvinna med kort rött hår och glasögon står utanförö sitt blåa egnahemshus.
Bildtext Camilla Hautaviita brukar hälsa till många nära och kära via Tongåvan.
Bild: Camilla Kivivuori / Yle

I det blåa egnahemshuset med vita knutar beläget i Maxmo bor en av Tongåvans trogna lyssnare Camilla Hautaviita. På äldreboendet där Camilla jobbar, står radion på om fredagskvällarna.

Camilla bor tillsammans med sin sambo Kenneth i ett relativt nytt villaområde ett stenkast från centrum av Maxmo. Området heter Finnholm 2 och huset byggde de år 2010.

Så här vintertid står det två båtar på gården och hon berättar att de trivs bra till sjöss under båtsäsongen.

Arbetet med äldre känns eget

Camilla arbetar inom äldrevården i Vörå och trivs med sitt jobb.

- Man träffar ju så många olika människor och arbetsgemenskapen är fin.

Som nybliven student visste hon inte vad hon ville börja studera. Hon valde till slut närvårdarutbildningen i Kristinestad, ett beslut hon inte har ångrat. Camilla fick sin närvårdarexamen år 1999 och efter det har hon arbetat både inom barnomsorgen och äldrevården.

- Många av mina nuvarande klienter på äldreboendet befinner sig i livets slutskede. Jag känner att jag gör ett värdefullt arbete.

När det är Tongåvedags om fredagarna står radion på, även på jobbet.

- Vi brukar ha radion på men man hinner nog inte lyssna så noggrant då. Jag brukar senare lyssna på Tongåvan via Arenan om jag råkat jobba en fredag kväll, berättar Camilla.

Camilla Hautaviita står med katten Wilma i famnen
Bildtext Förutom sambon Kenneth, delar Camilla hushåll även med katterna Frassen Homer (bilden) och Wilda.
Bild: Camilla Kivivuori / Yle

Kevin får ofta hälsningar - men vem är han?

Camilla Hautaviita brukar hälsa till många nära och kära via Tongåvan, listan är lång. Föräldrarna Majvor och Jan-Erik som bor i Lappfjärd, 130 kilometer från Camilla och hennes sambo Kenneth, får givetvis hälsningar. Svärföräldrarna och andra släktingar och vänner kommer Camilla även ihåg och så förstås Kevin.

- Kevin är min lillebrors första barn. Han tycker nog så mycket om faster, berättar Camilla med ett leende på läpparna.

De övriga syskonbarnen Erik och Adele får givetvis också hälsningar samt den lille nykomlingen som Camilla kallar för Teo.

ett korsstygnsarbete där det står välkommen till kenneth och camilla
Bildtext Ett av Camillas många korsstygnsarbeten.
Bild: Camilla Kivivuori / Yle

En hejare på korsstygn

På fritiden tycker Camilla om att handarbeta. Allt från broderi till stickning ligger nära hjärtat. På köksbordet i den rymliga villan ligger ett halvfärdigt korsstygnsbroderi som ska bli en dopgåva åt det nyanlända syskonbarnet.

- Jag brukar göra en korsstygnstavla åt alla jag blir faster till. På tavlan står barnets namn broderat. Den här väntar på att bli överräckt åt lille Teo, berättar Camilla.

Önskar dansbandsmusik

Camilla gillar österbottnisk dansbandsmusik och det är ofta den musiken hon önskar få höra i Tongåvan. Maxmo dansbana ligger ett stenkast från hennes hem. På dansbanan brukar Camilla och hennes sambo träffa vänner om somrarna.

- Vi är inte så dansanta av oss men vi träffar vänner där. Många kommer hem till sommaren och då faller det sig naturligt att träffas på dansbanan.

Tongåvan sänds i Yle Vega på fredag kl 19.22 - 22.00.

Camilla Hautaviita i Tongåvan

6:52

Diskussion om artikeln