Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Johaugs manager till Expressen: "Säsongen är sannolikt ödelagd"

Från 2016
Therese Johaug under en presskonferens i oktober.
Bildtext Therese Johaug under en presskonferens i oktober.
Bild: EPA/Berit Roald

Den svenska kvällstidningen Expressen har talat med den norska skidåkaren Therese Johaugs manager Jørn Ernst som menar att allt annat än en spolierad säsong är en positiv överraskning.

I nästan sju år har Ernst bevakat Johaugs intressen utanför skidspåret. Ernst berättar i Expressen om kvällen i oktober då han fick ett samtal av Johaug.

– Therese kunde inte säga vad som hänt. Hon bara grät. Sedan tog Thereses pojkvän över telefonen och sa: "Kan du bara se till att komma hit. Nu med en gång".

– Jag bor väl en kvart bort från Therese. Och den bilresan... jag visste ju inte vad jag skulle tro. Hade hon brutit benet? Blivit påkörd? Drabbats av någon sjukdom?, fortsatte Ernst.

Får stöd på hemmaplan

Ernst säger att Johaug har folkets stöd på hemmaplan. Folk på gatan vill stötta 28-åringen.

– Ja, i alla fall de som nått henne direkt. Inte en enda gång har någon ropat något elakt eller så.

Med undantag av presskonferensbilderna har Johaug fått vara förhållandevis ostörd.

– Jag tror det handlar om respekt, menade Ernst.

Säsongen ödelagd

Jørn Ernst säger att han bedömer att Johaug kommer att få sitt straff först i januari. Därmed skulle säsongen, som har världscuppremiär i Ruka den 26 november, av allt att döma vara spolierad.

– Även om det nu blir ett straff på två, sex eller åtta månader så skulle ju den här säsongen vara förbi. Så säsongen är sannolikt ödelagd. Allt annat än det beskedet ser vi som något positivt.

Någon sponsorflykt vill Ernst inte kännas vid

– Ingen sponsor har sagt att de vill dra sig ur eller förändra något avtal. Tvärtom så har många frågat om de kan använda sig av Therese nu under den här tiden, menade Ernst och drog paralleller till en annan norsk skidåkare.

– Ungefär som med Petter Northug, alltså. Han fick sig ju en smäll han också. Men kom tillbaka.

Diskussion om artikeln