Om mänsklighetens resa till nya världar
Vi är inte precis bortskämda med finlandssvensk science fiction-litteratur, än mindre med svenskösterbottnisk sådan. Nu har Korsnäsbon Bjarne Ismark gett ut sin debutroman: "Grottmänniskan blir stjärnfarare".
- Jag har varit intresserad av science fiction ända sen skoltiden och har funderat och fantiserat kring hur det verkligen skulle kunna gå till. Så tyckte jag att det blev dags att skriva ner det här, säger Bjarne.
Boken beskriver hur tre rymdskepp på 2200-talet lämnar vårt solsystem för att utforska rymden och hitta nya världar att kolonisera. Det handlar om mänsklighetens överlevnad, då naturen och konflikter hotar.
Alla som går ombord för att resa iväg utan möjlighet att återvända är frivilliga, men urvalet är olika. Till det första skeppet görs en hård gallring bland de sökande. Alla ska vara vid god vigör, ha goda genetiska anlag och vara fria från ärftliga sjukdomar och blir utbildade för sitt uppdrag.
- Till det andra kräver allmänheten att det ska göras såsom man i framtiden väljer statstjänstemän och film- och popstjärnor. Det ska alltså röstas, som i en idoltävling, säger Bjarne.
Till det tredje börjar det vara bråttom, på grund av vapenskrammel mellan Jorden och Mars, så man rafsar snabbt ihop en besättning som visserligen består av erfarna och idealistiska personer, men det kan också vara såna som följer med av orsaker som de inte vill avslöja...
Realism
Bjarne har eftersträvat att hålla sin berättelse vetenskapligt realistisk. De fysiska lagarna är vad de är, det går inte att färdas snabbare än ljuset och teleportering existerar inte.
- I boken färdas man med 1,5 till 2 procent av ljushastigheten, det skulle kunna vara en tänkbar hastighet. Det betyder att det tar hundratals år bara att ta sig till det närmaste solsystemet.
Det är generation efter generation som föds, lever och dör ombord på rymdskeppen under resans gång. Det är den enda värld de känner till. Under såna här förhållanden kan man tänka sig att verklighetskänslan påverkas.
- Det kan gå mycket snett och det är mycket sånt det handlar om, säger Bjarne om handlingen i boken.
Ett tema i tiden
Berättelsen utspelas flera hundra år in i framtiden, men temat är aktuellt. Astronomerna letar efter stjärnsystem med planeter liknande vår egen och i vårt eget solsystem arbetar bland andra uppfinnaren och företagsledaren Elon Musk för att Mars ska börja koloniseras redan inom några tiotal år.
- Det var till och med så jag började märka att framtiden började "bita mig i hasorna", säger Bjarne. Bland annat upptäcktes nyligen att man har upptäckt en exoplanet kring Proxima Centauri. Jag tog med det i boken, men avfärdade det med att den verkar olämplig.
Den nu utgivna boken är den första i en planerad svit. Bjarne funderar redan på den andra delen, som har arbetsnamnet "Stjärnfararna blir bosättare" och är tänkt att utkomma år 2017.
Varken utopi eller dystopi
Vad vill då Bjarne Ismark säga med sin berättelse? Utmålar han ett mardrömsscenario där mänskligheten går under, eller är det en "skön, ny värld" som väntar?
Det är ingendera eller både och, säger Bjarne. Han säger att han har beskrivit mänskligheten och dess möjligheter och risker utgående från historien.
- Mänskligheten kommer att överleva, kommer att komma fram till andra planeter. Det blir många offer på vägen, men så har det alltid varit. Mänskor har i alla tider offrat sig för nånting de har trott på. Livet går vidare!
Namnet "Grottmänniskan blir stjärnfarare" anspelar på ett annat centralt budskap. Människornas särart är vårt språk, att vi direkt kan förmedla kunskap och erfarenheter till våra barn genom språket.
- Varje uppfinning som människan hittar på kan genast gå vidare till nästa generation. men om människan inte får kunskap så är man genast tillbaka på grottmänniskans nivå.
