Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Visit Åland utsatt för förskingring

Från 2016
Uppdaterad 15.11.2016 16:46.
Visit Ålands kontor i Mariehamn.
Bildtext Visit Åland i Mariehamn
Bild: Yle / Hasse Persson-Bru

Mellan åren 2012 och 2016 har den åländska turistorganisationen Visit Åland systematiskt förskingrats på stora summor pengar. Totalt rör det sig om drygt 400 000 euro.

- Känslan är obeskrivlig. Vi har blivit rånade fastän vi har haft dörren låst och kassaskåpet säkrat, säger Visit Ålands vd Lotta Berner-Sjölund.

Klockan 10 i dag inlämnades en brottsanmälan gällande omfattande förskingring. Enligt turistföreningen är det den ekonomiansvarige som ligger bakom brottet.

- Personen har med sin ledande ställning och betydande kunskaper inom bokföring systematiskt och utstuderat levererat felaktiga uppgifter och förfalskat kontoutdrag, säger Berner-Sjölund.

Visit Ålands styrelsordförande Terese Flöjt (t.v.) och vd Lotta Berner-Sjölund
Bildtext Visit Ålands styrelsordförande Terese Flöjt (t.v.) och vd Lotta Berner-Sjölund
Bild: Yle / Hasse Persson-Bru

Förskingringen har kringgått alla säkerhetsspärrar och passerat tre vd:ar, flera styrelser och två revisorer. Att man upptäckte brottet berodde på ett förändrat beteende hos personen som väckte misstanke, samt obetalda fakturor och brister i rutinerna.

- Det är en stor personlig tragedi och för Visit Åland väntar nu ett omfattande arbete, säger Berner-Sjölund. Personen som misstänks för brottet är inte längre i tjänst.

Ålands näringsminister Camilla Gunell (s) säger att det är frågan om ett chockerande avbräck i Visit Ålands verksamhet. Ålands landskapsregering fick i slutet av förra veckan information om händelserna. 70 procent av Visit Ålands pengar kommer från
landskapet och förskingringen kommer att få konsekvenser för organisationens framtida arbete.

- Vi måste lösa likviditetsproblematiken på något sätt, men nu måste Visit Åland återhämta sig. Sedan kan jag tänka mig att de behöver någon typ av lån, men allt det här ska vi ännu diskutera, säger Camilla Gunell.

Diskussion om artikeln