Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Häftiga flyganfall mot Aleppo - Ryssland har inlett en ny offensiv

Från 2016
Husruiner i utkanterna av Aleppo efter att området återerövrats av regeringsstyrkor 12.11.2016
Bildtext Husruiner i utkanterna av Aleppo efter att området återerövrats av regeringsstyrkor 12.11.2016
Bild: EPA/STR

Efter tre veckor av relativt lugn utsattes rebellkontrollerade östra Aleppo för massiva flyganfall på tisdagen. Samtidigt deltar det ryska hangarfartyget Admiral Kuznetsov för första gången aktivt i offensiven i Syrien.

På tisdagen meddelade Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu att Ryssland har inlett en ny offensiv riktad mot terrororganisationerna Islamiska staten och Nusrafronten (kallar sig numera Jabhat Fateh al-Sham) i provinserna Idlib och Homs.

Sjojgu sade ingenting om Aleppo, men tillade att det ryska hangarfartyget Admiral Kuznetsov nu deltar i offensiven i Syrien.

Det ryska hangarfartyget Admiral Kuznetsov vid dockan i Murmansk.
Bildtext Det ryska hangarfartyget Admiral Kuznetsov vid dockan i Murmansk.
Bild: /All Over Press

- Det är första gången i vår marina historia som hangarfartyget Admiral Kuznetsov deltagit i strid, sade Sjojgu.

Stridsflygplan har lyft från Kuznetsov under dagen och det ska också ha avfyrats flera missiler från fartyget.

IS agerar inte aktivt i Aleppo, men däremot deltar Nusrafronten i strider där. Den syriska oppositionen och väst har tidigare beskyllt Ryssland för att bomba också rebellgrupper som stöds av väst.

"Våra hus skakar av trycket"

Både oppositionsaktivister och andra invånare uppger att flera stadsdelar i rebellkontrollerade östra Aleppo på tisdagen utsatts för de värsta flygbombningarna på flera veckor.

- I dag är bombningarna våldsamma. Den här typen av anfall har inte förekommit på över 15 dagar, sade Ibrahim Abu al-Latih från Vita hjälmarna till nyhetsbyrån Reuters.

Medlemmar av den syriska räddningsstyrkan Vita hjälmarna i Hamoria, 12.10.2016
Bildtext Medlemmar av den syriska räddningsstyrkan Vita hjälmarna i Hamoria, 12.10.2016
Bild: Abdulmonam Eassa / Barcroft Media/ All Over Press

- Våra hus skakar av trycket. Vi har plan ovanför oss och bombningar omkring oss, sade invånaren Modar Shekho till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet har flera stadsdelar bombats av både stridsflyg och med tunnbomber från regimens stridshelikoptrar. Det är tillsvidare oklart hur många människor som mist livet i flygräderna.

Östra Aleppo på randen till svält

Under veckoslutet fick människor i östra Aleppo textmeddelanden som uppmanade dem att fly inför ett storanfall.

Den 18 oktober meddelade Moskva att man stoppar flygräderna mot Aleppo och uppmanade samtidigt civila att lämna rebellkontrollerade delar av staden och rebeller att lägga ifrån sig sina vapen.

Det var inte många som hörsammade uppmaningen. De flesta invånare i östra Aleppo vågar inte lita på Assad-regimens eller Rysslands löften. De är rädda för att utsättas för vedergällningar och förföljelse om de tar sig till regimkontrollerade delar av provinsen.

Inga nya hjälpsändningar har nått invånarna i östra Aleppo sedan juli då belägringen fullbordades. De sista matlagren är på väg att ta slut och FN har varnat för att östra Aleppo står på randen till svält.

Diskussion om artikeln