Julias skräp ryms i en liten glasburk

Tänk dig att leva så miljömedvetet och sparsamt att allt ditt skräp ryms i en liten glasburk! Det är precis så som Åbobon Julia Degerth lever.
Julia låter bli att köpa mat, kläder och kosmetik som är förpackade i plast. Allt ska gå att sortera och återanvända. Det lilla som sedan blir kvar och som då är enbart skräp ska rymmas i en glasburk. Den här livsstilen kallas zero waste och Julia har levt enligt de här principerna sedan maj i år.
- Jag har alltid varit miljömedveten och försökt minimera användandet av plast, men jag har som så många andra köpt köttfärs i plastförpackningar och liknande saker.
Nej till plast
I våras fick Julia upp ögonen för Lauren Singer, en ung kvinna bosatt i New York och som under fyra års tid levt ett plastfritt liv. Allt skräp eller avfall som den här amerikanskan har samlat på sig under dessa fyra år ryms i en liten glasburk.
- Ju mer jag läste om hennes liv, desto mer inspirerad blev jag själv. Det här är faktiskt det bästa jag läst.
Livsstilen kallas zero waste, alltså noll skräp och sedan mitten av maj i år (2016) lever Julia Degerth enligt samma principer som Lauren Singer.
Trots att Singer varit aktiv bland annat på You Tube med att sprida sitt budskap är det väldigt få som helt följer livsstilen. Julia har läst om några caféer och affärer i Tyskland som följer zero waste, men vad gäller Finland misstänker Julia att hon tillsvidare är den enda som verkligen försöker hålla sitt avfall nere vid noll.
Men hur fungerar det? Går det verkligen att dra ner på sitt skräp så drastiskt att allt ryms i en glasburk?
Enligt Julia Degerth i Åbo går det att leva ganska nära zero waste.
- Mitt första miljöval var att jag så gott som slutade köpa kött. Grönsaker och frukt går att köpa i lösvikt och då tar jag med en tygkasse till butiken. Jag använder inte plastpåsarna vid frukt- och grönsaksdisken. Jag har också köpt köttfärs i Saluhallen, men då hade jag med en egen burk dit jag bad att få köttet. Det gick hur bra som helst.
Tja till papper
Julia berättar vidare att hon bakar sitt bröd själv. Mjölet finns i papperspåse, men den påsen och övriga papperspåsar återanvänder Julia tills de nästan går i bitar.
- Papperet och all kartong sorterar jag och för till insamling. Ibland köper jag kokosmjölk i konservburk och de här burkarna borde man egentligen återanvända som ljuslyktor och pennställ, men jag har nog fört dem till metallinsamling.
Ja till hemlagad kosmetik
Julia gör också sin tandkräm själv för att undvika plasttuber och således skräp. Detsamma tänker hon göra den dag hennes fuktighetskrämer tar slut. Förpackningarna fanns redan i Julias hem innan hon övergick till zero waste och därför tänker hon med gott samvete använda innehållet i dem till sista droppen, Därefter tänker hon tillverka sina salvor och krämer själv.
- Det finns hundratals olika recept på nätet, säger Julia som för några veckor sedan försökte tillverka sin egen mascara. Det blev däremot ett mindre lyckat experiment. Mascaran blev som stora klimpar på ögonfransarna.
Sådana misslyckanden grämer Julia, men ännu mer bekymrar det henne att all mascara som säljs förpackas i plast.
Återanvänd mera
Julia köper idag väldigt lite kläder. Det mesta hon använder är köpta second hand. Kläderna tvättas med tvättnötter som går att använda om och om igen.
- Tvättnötterna köps i lösvikt och när de sedan har gjort sitt kan man kompostera dem, säger Julia som också berättar att de går att använda som diskmedel och schampo.
Finns det något som Julia köper som är förpackat i plast och således mot zero waste-livsstilen?
- Vårt toalettpapper är förpackat i plast. I USA finns det toalettpapper som har pappersemballage, men att importera toapapper från USA är miljömässigt värre än att köpa våra pappersförpackningar i plast.
Ensam om sin livsstil
Julia har ett sätt att undvika att samla på sig plast. Den plast som finns runt toalettpapperen ger hon till sin pojkvän som använder den som skräppåse. På så sätt återanvänds plastemballaget en gång i alla fall och dessutom hemma hos pojkvännen, inte hos Julia.
Varken pojkvännen eller övriga familjemedlemmar och vänner är helhjärtat med i zero waste, men de hejar på Julia och många har också minskat på sina avfallsmängder.
Julia däremot klarar sig med sin lilla glasburk dit det någon gång sätts ett pyttelitet skräp som inte platsar i komposten eller i insamlingar.
Glad om hon kan inspirera andra
I framtiden när Julia Degerth planer på att starta ett företag där zero waste står i centrum. De här planerna är tillsvidare hemliga eftersom Julia är mitt i sina studier.
Det som däremot är mer aktuellt är att Julia är nominerad i klassen ”Årets inspiratör” i Galan 2016, en blogg- och nöjesgala som ordnas/hölls den 19 november i Vasa. Vill du veta mera om Julia och zero waste kan du leta rätt på hennes blogg som heter Grön i Åbo.
