Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Studiestödet ändras, men få vet hur

Från 2016
Uppdaterad 17.11.2016 06:38.
Daniel Haglund och Fanny Wikström.
Bildtext Daniel Haglund och Fanny Wikström.
Bild: Yle/Lina Frisk

Nästa höst träder den nya studiestödsreformen i kraft. Själva studiestödet minskar med 50-80 euro, medan bostadstillägget slopas och ersätts med det allmänna bostadsbidraget.

Daniel Haglund, Fanny Wikström, Alice Brandt och Otto Lindén är studerande vid Åbo Akademi. De tycker att den praktiska informationen varit bristfällig.

- Egentligen kan jag inte säga att jag vet så jättemycket. Det känns som om man inte har fått så mycket information via skolan eller via nyheter. Kårens syrelseordförande skrev en kort text i vår medlemstidning om reformen. Innan det hade jag inte hört något om de konkreta förändringarna, säger Wikström.

- Efter att ha läst texten förstod jag att det kommer beröra precis alla studerande, säger Haglund.

Beroende på studerandens boendesituation kommer det sammanlagda bidraget att vara olika för alla. Många studerande med stram ekonomi är oroliga för att de måste vända på sina slantar ytterligare nästa höst.

Alice Brandt bor ensam och för henne kan bidraget till och med öka. Men för Otto Lindén som bor med sin sambo kan reformen innebära att han får betydligt lägre bidrag än tidigare.

Alice Brandt.
Bildtext Alice Brandt
Bild: Yle/Lina Frisk
Otto Lindén.
Bildtext Otto Lindén.
Bild: Yle/Lina Frisk

Det går att på FPA:s webbsidor räkna ut vad man kommer att få för studiestöd nästa höst. Wikström och Haglund bor ihop och har räknat ut hur de kommer att påverkas.

- Enligt det jag kollade upp kommer vi inte att påverkas så mycket av reformen. Vi började studera före 2013 så vårt studiestöd är ungefär 475 euro efter skatt varje månad. Vårt allmänna bostadsbidrag ändras bara någon euro från det vi får nu. Jag tror att skillnaden blir större för de som börjat studera tidigare och som haft högre studiestöd, säger Wikström.

Den nya studiereformen har förargat och oroat många studerande

Fanny Wikström och Daniel Haglund tycker ändå att det finns ett par positiva saker värda att lyfta upp.

- Det som är positivt är att man får bostadsstöd också på sommaren. Det har vi tidigare inte fått. Tyvärr är vi i det skedet av studierna att vi inte kommer att ha någon nytta av det. Men det är en positiv sak, eftersom det är många studerande som stressar över att ha råd med sin lägenhet på sommaren, säger Wikström.

- Studerande kommer att få ta mera lån, vilket innebär att vi har mer pengar att leva med, säger Haglund.

Varken Haglund eller Wikström tror att de nya sparåtgärderna kommer att bidra till att studerande blir snabbare färdiga - snarare tvärtom.

- Den här pressen som ställs på studerande gör bara det att man kanske måste söka jobb vid sidan av studierna. Då är det studieprestationerna som lider, säger Haglund.

Redaktör: Lina Frisk

Diskussion om artikeln