Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Minister Rehulas beteende upprör i Österbotten

Från 2016
Uppdaterad 16.11.2016 09:21.
Familje- och omsorgsminister Juha Rehula
Bildtext Det var ord och inga visor om minister Juha Rehulas (C) beteende när kommundirektören i Korsholm, Rurik Ahlberg, fattade pennan och skrev en kolumn om saken.
Bild: YLE/Chanette Härus

Många i Österbotten är chockade över familje- och omsorgsminister Juha Rehulas (C) beteende, skrev Korsholms kommundirektör, Rurik Ahlberg, i en kolumn i HBL på tisdagen. Ahlberg får medhåll av andra från Vasa sjukvårdsdistrikt.

"Spott, skrik, teatralisk upprördhet, uppenbart felaktiga påståenden i en strid ström" så beskrivs Juha Rehulas uppförande av Ahlberg i hans kolumn.

Delegationer från Vasa sjukvårdsdistrikt har flertalet gånger besökt Rehula för att diskutera vårdreformen och centralsjukhusets framtid, och han har även själv besökt Vasa. Det är bland annat under dessa tillfällen som Ahlberg menar att Rehula uppfört sig osakligt och kommit med falska påståenden.

- Det är på ganska bred front som vi tycker att bemötandet är felaktigt och att han också personligen påstår saker. Till exempel att han påstått att centralsjukhuset i Vasa är ett korthus och att svensk service kan tryggas i Seinäjoki. Det är väldigt stora saker, man kan inte bara påstå saker utan man måste veta. Det handlar faktiskt om människors skattemedel och liv och jag tycker inte vi som myndigheter ska hålla på och diskutera på det här sättet, säger Ahlberg.

Rurik Ahlberg i Korsholms ämbetshus.
Bildtext Rurik Ahlberg
Bild: Yle/Markus Bergfors

"Handlar om att kunna uppföra sig"

Ahlberg vill inte detaljerat gå in på vad Rehula har sagt och gjort utan säger att det helt enkelt handlar om att kunna uppföra sig ordentligt.

- Det är ju alltid diffust när det gäller osakligt bemötande också på arbetsplatser. Det är jättesvårt att bevisa och i den här frågan så är det precis samma sak. Det är många som tycker det, men det är få som har bandat in någonting eller skrivit upp. Men man vet att det här inte är riktigt ok, säger Ahlberg.

- Vi på lokalt plan måste vara säkra på det att staten bemöter våra farhågor på ett sakligt sätt och det betyder att man talar sakligt med varandra. Inte är det desto konstigare.

Ahlberg får medhåll

Ahlberg får också medhåll av andra från Vasa sjukvårdsdistrikt. Ordförande för Vasa sjukvårdsdistrikts styrelse, Hans Frantz (SFP), har upplevt att Rehula överlag varit ohövlig och fram för allt vägrat att ta emot fakta.

- En sak till som inte kom fram i kolumnen är hans fullständiga ointresse att ta emot fakta. Jag har sagt det tidigare i mina skriverier att det är som att tala med en vägg, säger Frantz.

Frantz berättar att han varit med och uppvaktat Rehula flera gånger för att lägga fram sjukvårdsdistriktets sak och att Rehula då har uppfört sig teatraliskt genom att säga hur jobbig situationen är för honom själv.

- Han har ungefär sagt åt oss att: "Ni ska nog veta att det här inte är så enkelt, inte sover jag alla nätter heller." och då skulle man haft lust att säga att om det är på det sättet så ska man inte vara minister.

Hans Frantz.
Bildtext Hans Frantz
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist
Stadsdirektör Gösta Willman
Bildtext Gösta Willman
Bild: YLE/Chanette Härus

Gösta Willman (SFP), ordförande för sjukvårdsdistriktets fullmäktige, förstår att Rehula har ett stort ansvar, men han ångrar inte att de har pressat honom utan tycker att det tillhör ministeruppdraget att kunna uppföra sig sakligt även under press.

- Det är en väldigt stor och tung uppgift som han har i denna stora reform, det måste medges, men samtidigt som politiker på den nivån så måste man kunna hålla huvudet kallt och det skulle jag nog ge Ahlberg rätt i att det har inte minister Rehula gjort, säger Willman.

Ahlberg är orolig för populistiska strömningar

I sin kolumn betonar Ahlberg vikten av att veta när man som minoritet ska vara till lags och när man måste säga till och stå upp för sin sak.

- Jag vill ännu betona att det är lite pinsamt att ta upp en sådan här fråga för det är inte så här det ska vara. Alla är instinktivt försiktiga med att ta upp sådana här saker för man tror att man själv kanske kommer lida av det i ett senare skede. Det är klart att i ett annat sammanhang så kommer Centerpartiet eller Rehula att dyka upp och då ska man kunna stå på god fot. Men jag har ändå tänkt att i den här saken är det inte rätt att bara stå och se på heller.

Ahlberg är också orolig i ett större perspektiv, över att fakta och saklighet spelar en allt mindre roll i politiken.

- Jag tycker det är en ny situation, att fakta inte är grunden för olika linjebeslut. Vi är väldigt vana vid att beslutsfattande är sakligt och Finland är känt för att vara ett sakligt land. Det som man nu upplever på en rätt bred front och sett under en längre tid är att sakligheten spelar en allt mindre roll.

Rehula: Jag känner inte igen mig

Minister Rehula meddelar Svenska Yle att han inte vill inte kommentera Ahlbergs kolumn eftersom anklagelserna är riktade mot hans person. Även till HBL säger han samma sak, men tillägger:

– Jag har funderat på Ahlbergs beskyllningar och har grubblat över vad de baserar sig på. Jag känner inte igen mig, säger Rehula.

Rehula berättar i HBL att han alltid har medverkat i möten om han har blivit tillfrågad och haft möjlighet till det.

– Vi har avhandlat svåra saker, men med facit i hand frågar jag mig nu om jag alls borde ha gått med på att delta i mötena.

Artikeln uppdaterad 16.11.2016 kl 5:08 med minister Rehulas kommentarer till HBL.

Diskussion om artikeln