Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Barnskyddet i Vasa drunknar i arbete - nu kommer förstärkningen

Från 2016
Barn leker i dagis
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Ytterligare en socialarbetare ska anställas för ett år vid barnskyddet i Vasa. Det här ska hjälpa upp den stora arbetsbörda som enheten har just nu.

När Vasa stadsfullmäktige behandlade budgeten för nästa år gick inte allt enligt stadsstyrelsens förslag. Barnskyddet fick 63 000 euro i tillägg till det budgetförslag som redan förelåg. Pengarna ska gå till att anställa en socialarbetare för ett år.

- Vi är jätteglada över beslutet. Antalet klienter inom barnskyddet har ökat med 20 procent det här året. Vi har ett akut behov av tilläggsresurser, säger Jussi Björninen, chef för service för barn och familjer på Vasa stad.

Kommer det att räcka med bara ett år för att täcka upp den arbetsbörda som finns på barnskyddet?

- Det är svårt att säga. Vi vill satsa på mer förebyggande arbete så att det inte skulle gå så långt som till att barnskyddet måste rycka in. Just nu är det akuta behovet så stort att det helt enkelt är ett måste att få mer resurser för nästa år, säger Björninen.

Finns stora behov inom socialvården

Tanken var att Vasas social- och hälsovårdsnämnd skulle behandla ärendet på sitt möte på tisdagskvällen och be om tilläggsanslag från stadsstyrelsen. Men tjänstemännen föregick nämnden och fick in det direkt i fullmäktigesalen på måndagen.

- Det finns väldigt stora behov inom socialvården och alla åtgärder som vi kan göra för att stadga upp den stora arbetsbördan är väldigt bra, säger Thomas Öhman (SFP), ordförande för Vasa stads social- och hälsovårdsnämnd.

Redan på onsdagen kommer annonsen för den ett år långa socialarbetartjänsten att publiceras. Därtill kommer man att lediganslå ett vikariat och en fast tjänst som socialarbetare, de här befattningarna fanns det redan resurser för i budgeten.

Diskussion om artikeln