Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Merkels fjärde mandatperiod: ”Hon ställer upp”

Från 2016
angela merkel
Bild: EPA/UWE ANSPACH

Kommer Tysklands förbundskansler Angela Merkel att sträva efter en fjärde mandatperiod på kanslersposten? Det är en fråga som sysselsätter det politiska Berlin sedan månader tillbaka. Igår kväll kom ett bud som tyder på att hon vill fortsätta.

– Hon kommer att ställa upp i förbundsdagsvalet och hon siktar på att bli förbundskansler för en fjärde mandatperiod, sade kristdemokraternas utrikespolitiske talesman Norbert Röttgen på tisdag kväll.

I en intervju för tv-bolaget CNN, sade Röttgen att Merkel är beredd att fortsätta kämpa för en liberal världsordning.

Merkel själv har under de senaste månaderna hemlighetsfullt betonat att hon kommer att meddela om sina avsikter när tiden väl är mogen.

Många har utgått från att Merkel meddelar hur det blir i samband med kristdemokraternas partidag i början av december. Också efter gårdagens bud från Röttgen betonar Merkels talesman att hon kommer att meddela om sina planer vid en välvald tidpunkt.

Hårt kritiserad

Den allmänna bedömningen är att Merkel vill fortsätta på posten, även om hon under det senaste året har fått utstå mycket hård kritik för bland annat sin flyktingpolitik och sitt samarbete med den turkiske presidenten Erdoğan.

Inom till exempel det högerpopulistiska partiet AfD har man inte gjort någon hemlighet av att man anser att Merkel måste bort.

Att AfD får sin vilja igenom är ändå inte sannolikt. Kristdemokraterna är fortfarande Tysklands överlägset största parti och några andra förbundskanslerskandidater har partiet egentligen inte.

Angela Merkel har varit förbundskansler sedan år 2005.