Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals protesterade mot Obamas besök i Aten

Från 2016
Uppdaterad 16.11.2016 14:55.
Kravallpoliser drabbade samman med tusentals demonstranter som protesterade mot president Barack Obama i centrum av Aten
Bildtext Kravallpoliser drabbade samman med tusentals demonstranter som protesterade mot president Barack Obama i centrum av Aten
Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS

Tusentals människor har demonstrerat i Greklands huvudstad Aten mot USA och president Barack Obama som har inlett sin avskedsturné i Europa.

Polisen använde bland annat tårgas och bedövningsgranater för att skingra över 3 000 anarkister och radikala vänsterdemonstranter som försökte nå presidentens residens där Obama åt middag med bland andra premiärminister Alexis Tsipras.

En del demonstranter slängde brandbomber mot polisen och minst fyra människor greps medan en kvinna skadades i tumultet.

Våldsamheterna började efter att ett par tusen anarkister försökte tränga igenom polisens avspärrningar i stadskärnan.

En del demonstranter som hade skyddat sig med gasmasker och motorcykelhjälmar försökte ockå nå USA:s strängt bevakade ambassad, men drevs bort av kravallpoliser.

Bannlysta protester

Över femtusen kommunister deltog i en annan, fredlig demonstration i centrum av Aten och protester förekom också i landets näst största stad Thessaloniki.

Demonstrationer hade förbjudits i stora delar av stadskärnan och myndigheterna hade förberett sig med en massiv polisinsats.

Demonstranterna slängde brandbomber mot kravallpolis som beskjöt dem med tårgas och bedövningsgranater
Bildtext Demonstranterna slängde brandbomber mot kravallpolis som beskjöt dem med tårgas och bedövningsgranater
Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS

Både kommunisterna och de radikala demonstranterna protesterade mot USA:s och Barack Obamas utrikespolitik, särskilt i Mellanöstern.

- USA är ett land som orsakar militärkupper, interventioner och krig från Ukraina till Medelhavet, Mellanöstern, Nordafrika, Asien och Latinamerika, förkunnade Kommunistpartiets ledare Dimitris Koutsoumbas som betraktar Obamas besök som en provokation.

Våldsamheterna pinsamma för regeringspartiet Syriza.

Partiet och dess ledare Alexis Tsipras brukade också tidigare protestera mot amerikanska ledare i Aten men nu använder Tsipras själv brutala metoder och kravallpolis mot vänsterdemonstranter.

Obama åt middag med premiärminister Alexis Tsipras (tv) och president Prokopis Pavlopoulos medan folk protesterade på gatorna utanför
Bildtext Obama åt middag med premiärminister Alexis Tsipras (till vänster) och president Prokopis Pavlopoulos (th) medan folk protesterade på gatorna utanför
Bild: EPA/ALEXANDROS BELTES

En provokation

Det finns en stark antiamerikansk tradition i Grekland eftersom USA stödde den grekiska militärjuntan i slutet av 1960-talet och i början av 1970-talet.

Obama besöker Grekland endast två dagar före traditionella, årliga antiamerikanska protester som hålls för att hedra studenter som dödades då juntan slog ner en studentdemontstration på 1970-talet.

Det är därför som så många betraktar tidpunkten för Obamas besök som en provokation.

- Amerikansk imperialism har inte förändrats. Amerikanska presidenter har spelat och spelar fortfarande en stor roll i plundringen av vårt land, säger Panaiotis Lafazanis som leder det lilla vänsterpartiet Folklig Enhet som deltog i demonstrationen.

Obama oroar sig för nationalism

Obama varnade sina värdar för den växande nationalismen efter den brittiska brexit-omröstningen och presidentvalet i USA.

Det visar att människor nu är mer osäkra på sin identitet och sin plats i världen vilket har utlöst populism både på höger- och västerkanten, enligt Obama.

- Vi måste övertyga folk som är rädda, arga eller oroliga. Det kommer att bli ett stort test och. I framtiden måste vi avgöra vad vi har gemensamt i stället för att fundera över vad som orsakar konflikter, konsaterade Obama efter sin middag med den grekiska presidenten.

Obama medgav också att han överraskades av Donald Trumps seger.

-Folk eftersträvar förändring och de väljer förändring även om de inte vet vad det medför, sade Obama.

Han tillade att han bär ansvar för att underlätta övergången till en ny president och att han kommer ge råd åt Trump om hur han bör gå vidare.

Diskussion om artikeln