Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s generalförsamling fördömer attackerna mot civila i Aleppo

Från 2016
Uppdaterad 16.11.2016 07:32.
Syriens president Bashar al-Assad skulle gärna samarbeta med Donald Trump och USA som han kallar en naturlig allierad
Bildtext Syriens president Bashar al-Assad skulle gärna samarbeta med Donald Trump och USA som han kallar en naturlig allierad
Bild: EPA/SANA HANDOUT

En klar majoritet av FN:s medlemsländer fördömer de fortsatta attackerna mot civila i staden Aleppo i Syrien.

Generalförsamlingens människorättskommitté antog den fördömande resolutionen med rösterna 116 mot 15.

49 länder lade ner sina röster.

Ryssland och dess allierade Syrien och Iran röstade mot resolutionen där man också kräver en fredlig lösning på det nära fem år långa inbördeskriget i Syrien. Resolutionen hade lagts fram av Saudiarabien.

Både FN:s människorättskommitté och säkerhetsrådet har årligen fördömt människorättsbrott som har begåtts under kriget i Syrien men utan någon synlig effekt.

FN har i flera månader varnat för den humanitära katastrofen i östra Aleppo där över en kvarts miljon civila, inklusive 100 000 barn, belägras av regeringsstyrkor.

Assad vill samarbeta med Trump

Syriens president Bashar al-Assad säger samtidigt att han är redo att samarbeta med Donald Trump när han tillträder som president om drygt två månader.

Assad säger att Trump har gett lovande uttalanden och han anser att USA, Ryssland och Iran kunder vara allierade i kampen mot jihadister i Syrien.

- Om han vill kämpa mot terrorister så skulle vi förstås vara naturliga allierade vid sidan om Ryssland och Iran, sade Assad i den första intervjun efter Trumps seger i presidentvalet

Trump har ifrågasatt USA:s stöd åt rebeller och kurdiska milisstyrkor i Syrien och han har inte understrukit behovet av att Assad måste avgå såsom president Barack Obama har gjort.

Inga förväntningar

- Vi har inte stora förväntningar eftersom USA:s administration inte handlar enbart om presidenten. Så vi måste vänta och se, tillade Assad.

Han sade att en seger i kriget är enda alternativet eftersom en förlust skulle innebära ett slut på Syrien som en nation.

- Vi säger att du kan vinna kriget endast när du återinför stabilitet i Syrien. Man kan inte tala om en seger så länge som det förekommer dagligt dödande och förstörelse, sade Assad.

Över 300 000 människor har dödats i kriget som har utlöst den värsta flyktingkrisen i världen.

Diskussion om artikeln