EU vill bli av med slit-och-släng - kräver hållbara maskiner i hemmen
Hemelektronik som är hållbar, går att reparera och återvinna kommer att stå i butikshyllorna tidigast om fem-sex år.
DVD-spelaren slutar fungera strax efter att garantin gått ut och affären säger att det inte lönar sig att reparera. Det blir billigare att köpa nytt. Det här har fått många kunder att se rött.
Om några år kan det ändå bli en ändring. Europeiska unionen kommer att kräva bättre och mer ekologiska maskiner av tillverkarna.
Hittils fokus på minskad elförbrukning
Hittills har EU fokuserat på energikonsumtion då man har mätt en produkts miljöeffekter. EU har satt upp gränser för hur mycket elektricitet till exempel en tvättmaskin eller en tv får förbruka.
I framtiden kommer kraven utvidgas så att de även gäller produkternas användningstid.
– Hur länge ska produkten hålla, hur lätt ska man kunna reparera den, hur lätt ska det gå att ta loss batteriet och ska materialen gå att återvinna?, berättar Energiverkets specialexpert Kaisa-Reeta Koskinen.
Hållbart i hyllorna på 2020-talet
Arbetet har precis kommit i gång. EU-kommissionen kommer att ge ett förslag i början av decemper som experter i medlemsländerna sedan kommer att analysera.
Konsumenterna kan köpa de mer hållbara produkterna tidigast nästa årtionde.
- Det går säkert fem, sex år innan produkterna når affärerna, säger Koskinen.
Nya mätmetoder om tre år
Den politiska viljan till strängare miljökrav har funnits i EU redan tidigare men verktygen för att mäta har fattats. Ett nytt projekt för standardisering ska råda bot på saken.
– Man försöker göra standarder, mätmetoder för hur man kan visa att en produkt är lätt att reparera eller uppdatera och att materialen är återvinningsbara, säger Koskinen på Energiverket.
Målsättningen är att arbetet ska vara klart inom tre år.
Glödlamporna som förbjöds
Eu har försökt reglera hemelektronik och miljövänlighet på många sätt. Den mest kända åtgärden för ekoplanering i Finland var EU:s beslut att förbjuda glödlampor som slukar mer energi än andra lampor.
EU har reglerat minimikrav för till exempel frysar, kylskåp, diskmaskiner, byggtekniska produkter och exempelvis elmotorer som används av industrin.
Den här månaden meddelade EU att man under de tre kommande åren funderar på energiförbrukningen hos vattenkokare, hissar och handtorkar på allmänna toaletter. Hårtorkarna och brödrostarna ströks från listan. Nyttan med minskad energiförbrukning i de här apparaterna ansågs vara för liten.
Hittills har EU valt ut vilka produkter man reglerar enligt var energieffektiviteten kan förbättras mest. Nu har man frångått från den här principen.
– Nu ser man också på om det går att förbättra produktens återvinningsegenskaper, reparationsmöjligheter och hållbarhet. Man vill att produkterna ska hålla längre, säger specialexpert Kaisa-Reeta Koskinen vis Energiverket.
Artikeln är skriven av Maarit Aulasmaa och översatt av Svenska Yle.