The Lancet: Över en miljard lider av högt blodtryck - inte längre välfärdsproblem
Blodtrycksproblem blir allt vanligare bland människor i hela världen. Och det är inte längre en utpräglad välfärdssjukdom - det är bland världens fattiga som ökningen är störst.
Idag bedöms 1,1 miljard människor på jorden lida av för högt blodtryck. Siffran har nästan fördubblats under de senaste fyrtio åren, enligt en studie som publiceras i tidskriften The Lancet.
Hälsosammare liv i rika länder
I många rika länder drabbas allt färre människor av högt blodtryck. Australien, Kanada, Tyskland och Japan nämns i studien som länder där man sett en "imponerande minskning" av åkomman.
Hälsosammare livsföring, med ökad konsumtion av frukter och grönsaker, är en förklaring. Också behandlingsmetoderna och medicinerna har blivit bättre.
Stort problem bland jordens fattigaste
I stället är ökningen märkbar på många håll i Afrika, Sydasien och en del önationer i Stilla havet.
Över 220 miljoner kineser och 200 miljoner indier lider av högt blodtryck. Även i en del länder i Central- och Östeuropa är problemet fortfarande utbrett.
- Globalt sett är högt blodtryck inte längre ett problem för västvärlden och de rika länderna, vilket det var år 1975. Det är i stället ett av de stora hälsoproblemen bland jordens fattigaste, konstaterar professor Majid Ezzati från Imperial College i London.
Högt blodtryck ökar risken att drabbas av stroke och hjärt- och kärlsjukdomar, och beräknas vålla runt 7,5 miljoner dödsfall årligen.
Världshälsoorganisationen WHO har som mål att minska fallen av högt blodtryck i världen med 25 procent till år 2025. Men professor Ezzati säger att målet knappast kan uppnås, om man inte lyckas ge de fattiga chansen att förbättra sin diet. Dels borde deras saltkonsumtion minska, dels borde de ha råd att äta mer frukter och grönt.