Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tidigare Bensowchef dömdes till villkorligt fängelse

Från 2016
Uppdaterad 16.11.2016 10:12.
Esbo tingsrätt.
Bildtext Esbo tingsrätt gav sin dom i Bensowmålet på onsdagen.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

En tidigare verksamhetsledare och styrelsemedlem för stiftelsen Bensows barnhem i Grankulla dömdes på onsdagen till ett år och fyra månader villkorligt fängelse i Esbo tingsrätt. Han dömdes för grovt bokföringsbrott, två fall av grovt skattebedrägeri och missbruk av förtroendeställning.

Han har kringgått skatt på omkring 140 000 euro medan stiftelsen Bensow kringgått skatt på 90 000 euro. Brotten har ägt rum mellan juni 2008 och oktober 2013.

Mannens lön som verksamhetsledare för stiftelsen har betalats till hans företag Tivalo Oy för att undvika skatt. Den totala lönen som mellan 2009 och 2012 betalades ut så här är 191 000 euro.

Åklagare Timo Haikonen yrkade under sin slutplädering på att han döms till ett år och 8-10 månader villkorligt fängelse. Enligt åklagaren lindras straffyrkandet av att den åtalade nu har betalat de skatter han undkom, att han till viss del har hjälpt till med utredningen och av hans höga ålder. Han är 74 år gammal.

"När jag fick pension behövde jag inte lönen"

Han erkände i rätten att arrangemanget handlade om skatteplanering.

- När jag fick pension behövde jag inte längre lönen. Jag frågade därför av styrelsen om lönen kan betalas till Tivalo och jag diskuterade med auktoriserade revisorer om upplägget.

Han sade i rätten att ingen hade något att invända gällande upplägget, varken revisorerna eller styrelsen för Bensow.

Enligt ett vittnesmål från en skatteinspektör som gjort en skattegranskning av Bensow fanns det tack vare det här upplägget pengar i hans företag som han kunde använda för eget bruk. Han har enligt åtalet bokfört 23 000 euro av sina egna utgifter som företagets utgifter.

Det är fråga om golfavgifter, bränsle för båten, flera parkeringsböter, bussresor, taxiresor, restaurangräkningar och hotellräkningar. Bland annat har han låtit företaget betala för en hotellräkning i hotell Saltsjöbaden i Stockholms skärgård. När kvittona behandlades i tingsrätten erkände mannen att vissa av dem har varit privata utgifter.

Bodde i Villa Bensow

Mannen bodde under många år i Villa Bensow och flyttade därifrån sommaren 2013 när han avgick från stiftelsens styrelse. Tivalo Oy har betalat hyran för villan och mannen har i företagets bokföring bokfört hyran som företagets kostnader i form av hyra för lokaler fastän det har handlat om en bostadsförmån. Sammanlagt handlar det om en summa på 54 000 euro.

Det enda han erkände i rätten var att han varit oförsiktig när det gäller bokföringen i hans företag Tivalo eftersom han bokfört sin egen lön från Bensow som försäljning. Enligt en skatteinspektör som vittnade i rättssalen bokfördes lönen som diverse administrativa kostnader, expertisutlåtanden och köpta tjänster.

Domen har inte vunnit laga kraft utan kan överklagas till hovrätten.

Tre andra styrelsemedlemmar i stiftelsen misstänktes också för brott men åklagaren väckte inget åtal för deras del.

Diskussion om artikeln