Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eldsjälar bakom S:t Petersburgs privata museer

Från 2016
Privat samling med grammofoner i S:t Petersburg
Bild: Yle / Marina Makarova

Allt fler privata museer grundas nu i S:t Petersburg. Svenska Yle har besökt några av de mest intressanta.

S:t Petersburg har alltid varit museernas huvudstad i Ryssland. Utbudet av statliga museer är imponerande och staden kan stoltsera med hela 199 museer.

Men på senare år har privata museer tagit över initiativet. Hittills finns det omkring 50 privata museer i staden.

Museerna grundas av entusiaster som investerar egna pengar och egen tid för att visa upp unika samlingar. Många handlar om historia och konst, men här finns också museer om dockor, vykort, schackspel, vodka och bröd.

Den senaste trenden är museer som erbjuder upplevelser och interaktivitet.

Kärlek till grammofonen

– Ett museum måste ha en regissör, annars dör det, säger 67-årige Vladimir Derjabkin när han visar upp sin samling med 300 grammofoner i en lägenhet på Petrogradskajasidan.

Vladimir Derjabkin har en samling med 300 grammofoner i en lägenhet i S:t Petersburg.
Bildtext Vladimir Derjabkin
Bild: Yle / Marina Makarova

Derjabkin jobbade tidigare på cirkus som clown och djurtämjare. Han kallar sig också kosack då han är född vid floden Don i södra Ryssland.

En gång på 1970-talet behövde han en grammofon för ett nytt nummer på cirkusen. Hans kollega erbjöd sig att tillverka en fejkad grammofon, men Derjabkin hade redan sett en äkta och förälskat sig i dess skönhet. Han nobbade kollegans anbud och gav sig ut på jakt efter en äkta grammofon. En resa som fortfarande pågår. Mycket snart fyllde grammofoner familjens trerummare. Och flera år senare öppnade han ett eget museum.

Museum för grammofoner i St Petersburg
Bild: Yle / Marina Makarova

– Det viktiga är att man inte visar besökaren allt genast, anser han. Det måste finnas en intrig, musik och känslor. Det är också därför som jag använder ridåer i rummet.

Derjabkins föreställning slutar med en teceremoni med en äkta samovar där alla får känna sig som hemma.

Sovjetiska dataspel

I stadens kärncentrum erbjuds en unik chans att uppleva sovjetiska dataspel. Närmare bestämt handlar det om 40 arkadspel, det vill säga stora automater med inbyggda dataspel. De här möblerna stod i biografer och kulturpalats från slutet av 1970-talet.

Museum för datorspel i S:t Petersburg
Bild: Yle / Marina Makarova

Sovjetunionen tillverkade egna arkadspel baserade på japanska och amerikanska föregångare. De sovjetiska försökte dock vara mer pedagogiska och vissa spel kunde till och med ge råd i yrkesval. Spelen tillverkades på militära fabriker och varje automat kostade lika mycket som en ny Lada. Spelaren kunde aldrig vinna pengar. Istället belönades man med extra spel eller gratis musik.

Automaterna fungerar fortfarande och besökaren får spela på dem. Museet arrangerar också en exkursion varje timme som berättar om traditionen.

Rum med rädsla och hat

Konstnären Aleksej Sergienko placerade sju känslor i samma museum; kärlek, hat, avsky, häpnad, rädsla, inspiration och glädje.

Konstnären Aleksej Sergienko placerade känslor i ett museum.
Bildtext Aleksej Sergienko placerade sju känslor i samma museum
Bild: Yle / Marina Makarova

– Konkurrensen är stor i staden, men jag är övertygad om att mitt museum överlever då mänskliga känslor aldrig dör ut, säger Sergienko.

Museet lockar fram känslor hos besökaren tack vare bilder, ljud, lukter, installationer och upplevelser.

Museum för känslor i S:t Petersburg
Bildtext Kärlekskänsla på museum.
Bild: Yle / Marina Makarova

Utställningen inleds med en zon för ilska där man går igenom en mörk labyrint och uppmanas ropa så högt man kan. Styrkan i vrålet mäts och jämförs med andra källor. De flesta resultaten landar mellan en apas skri och en helikopters oljud.

I rummet för rädsla får man ligga i en likkista eller sitta på en elektrisk stol.

Utställningen slutar med en kopp kaffe eller kakao. I samma rum kan man printa ut bilder på sig själv där man sitter på kärleksbänken, tsartronen eller förirrar sig i spegelsalen.

"Känslorna" på museum i St Petersburg
Bildtext Tsarens tron.
Bild: Yle / Marina Makarova

Diskussion om artikeln