Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Postsanning är årets engelska ord

Från 2016
Uppdaterad 16.11.2016 15:30.
Demonstranter i London vill att Storbritannien stannar kvar i EU.
Bild: Marcus Valance / Barcroft Media/ All Over Press

Ordboken Oxford Dictionaries har valt postsanning (post-truth) till årets engelska ord 2016. Ordets popularitet har ökat explosionsartat sedan brexit och presidentvalet i USA.

Tanken är att årets engelska ord ska reflektera det gångna året språkligt.

- Det är inte överraskande att vårt val reflekterar ett år som dominerats av laddad politisk och social diskurs, säger Casper Grathwohl som leder Oxford Dictionaries.

- Begreppet postsanning har rönt mark i takt med att sociala medier har blivit en allt populärare nyhetskälla och kritiken mot fakta presenterad av traditionell media har ökat, säger Grathwohl.

Årets ord väljs av en kommitté som behandlar fler ordförslag och bedömer ordens meriter vad beträffar det gångna årets etos, stämning och popularitet.

"Kan bli ett ord som definierar vår tid"

Postsanning har existerat som koncept under de senaste tio åren. Populariteten sköt ändå i höjden i juni i och med brexit och fortsatte att öka i juli då Donald Trump blev nominerad till presidentkandidat.

Användningen av post-truth har ökat med ungefär 2000 procent sedan 2015. Ökningen ser inte ut att avta.

- Det skulle inte överraska mig om postsanning blir att av de ord som definierar vår tid, säger Grathwohl.

Donald Trump-prylar till salu.
Bildtext Presidentvalet i USA bidrog till att ännu fler började använda ordet postsanning.
Bild: EPA / Larry W. Smith

Post- ett prominent prefix

Prefixet post- har blivit allt mer prominent under de senaste åren. Till en början har det syftat främst till tiden efter specifika händelser. Till exempel post-war (efterkrigstida) syftar på tiden efter andra världskriget.

Postsanning beskriver däremot en tid där själva konceptet sanning har blivit oviktigt eller irrelevant. Kombinationen kan jämföras med till exempel post-national (postnationell) från 1945 och post-racial (postras) från 1971.

Läs vilka andra ord som kandiderade för att bli årets ord 2016 på Oxford dictionaries sida.

Diskussion om artikeln