Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turister evakuerades med krigsfartyg i Nya Zeeland

Från 2016
Den amerikanska jagaren USS Sampson
Bildtext Den amerikanska jagaren USS Sampson är ett av de krigsfartyg som hjälper till i Nya Zeeland
Bild: EPA

I Nya Zeeland har man nu lyckats evakuera alla de turister som strandsattes i staden Kaikoura efter söndagens förödande jordbävning. Skalvet förstörde vägar och tågbanor och de kring 400 turister som ännu fanns kvar evakuerades sjövägen med ett krigsfartyg.

Kaikoura är en populär turistort på grund av valskådnings-kryssningar.

Det råder brist på vatten och el i staden och krigsfartyg från USA, Kanada och Australien är på väg till Kaikoura för att leverera förnödenheter och bistå invånarna.

Fartygen var ursprungligen på väg till Auckland för att delta i den nyzeeländska marinens 75-års jubileum, men omdirigerades till Kaikoura.

Också Japan och Singapore har erbjudit Nya Zeeland hjälp.

Många vägar är stängda efter jordbävningen i Nya Zeeland
Bildtext Många vägar förstördes i jordbävningen
Bild: EPA

Över 1.800 efterskalv har skakat Nya Zeeland efter jordbävningen som krävde två människoliv.

Samtidigt fortsätter man städa upp efter skalvet i Christchurch och huvudstaden Wellington. En del gator är fortfarande avspärrade för att myndigheterna genomför säkerhetskontroller. Flera byggnader ska rivas för att man är orolig för att de kan rasa.

Christchurch håller fortfarande på att återhämta sig efter en jordbävning år 2011 som förstörde stadens centrum. 185 människor miste livet i det skalvet.

Nya Zeeland ligger i eldringen

Måndagens jordbävning, som de facto var två jordbävningar som inträffade samtidigt, mätte 7,8 på richterskalan enligt de senaste uppgifterna.

Det var det största skalvet i Nya Zeeland sedan år 2009.

Nya Zeeland ligger i den så kallade eldringen, ett område i Stilla havet där de tektoniska plattorna kolliderar. Det resulterar i jordbävningar och vulkanutbrott. Inom eldringen finns det 452 vulkaner, över 75 % av världens aktiva och slocknade vulkaner.

Karta över eldringen
Bildtext Den så kallade eldringen
Bild: Wikimedia commons

Ungefär 90 % av alla jordskalv och 80 % av jordens större jordbävningar inträffar i området.

Diskussion om artikeln