Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Valmets nyanställningar visar att krävande industriarbete lönar sig"

Från 2016
Uppdaterad 16.11.2016 14:01.
Metallförbundets ordförande Riku Aalto i Helsingfors den 3 juni 2016.
Bild: All Over Press

Metallförbundets ordförande Riku Aalto säger att säger att de utannonserade nyanställningarna på Valmet Automotive i Nystad visar att det lönar sig att göra krävande industriarbete i Finland.

- Jag gratulerar Valmet Automotive för ett gott jobb, som nu bär frukt, säger Aalto i ett pressmeddelande. Det är precis sådana här besked som Finland behöver - det vi säga att Valmet anställer 1 000 nya arbetstagare.

Finskt kunnande står högt i kurs utomlands

Riku Aalto påminner om att det på kort tid har kommit också andra goda nyheter från teknologisektorn. Han nämner varvs- och gruvindustrin som exempel.

- Arbetsgivarsidans eviga klagomål på att arbetskraften är för dyr kan lämnas åt sitt öde, säger Aalto. Faktum är att finskt kunnande står högt i kurs på de tuffa marknaderna ute i världen, säger han.

Viktigt med högklassiskt kunnande

Metallbasen Riku Aalto påpekar ändå att ingenting kommer av sig självt. De nedskärningar som planeras i utbildningen kan skrota den finländska konkurrenskraften, säger han.

Avgående näringsminister Olli Rehn (C) säger sig också vara glad för nyanställningarna i Nystad.

- Både bilfabriken i Nystad och varven i Åbo och Raumo visar att tillverkningsindustri baserad på högklassigt kunnande åter kan blomstra i Finland. Den ökade efterfrågan på arbetskraft kräver också stödinsatser för familjer som flyttar till regionen, när det gäller boende, pendlingstrafik och kompetensutveckling, säger Rehn.

Diskussion om artikeln