Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kyrkorna i Helsingfors öppnar sina dörrar för nödinkvartering

Från 2016
Uppdaterad 16.11.2016 21:02.
Ivanka och Vasil har övernattat i Hermansstads diakonihus.
Bildtext Ivanka Stancheva och Vasil Sandev uppskattar lugnet och tryggheten på Hermansstads diakonihus. Före nödinkvarteringen öppnade sov de ute.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Helsingfors stad ska i framtiden erbjuda nödinkvartering för alla, oberoende av nationalitet. Hos Diakonissanstalten har man haft fullt hus sedan nödinkvarteringen öppnade, och snart kommer också Helsingfors kyrkor att användas som natthärbärge.

När det blir morgon staplas madrasserna mot bakväggen i Hermanstads diakonihus. Sedan den 4 november har Diakonissanstalten i samarbete med Helsingforskyrkornas specialdiakoni ordnat nödinkvartering i diakonihuset. Allt som allt har 47 personer övernattat på diakonihuset, där det ryms 30 personer per natt.

- Här är trevligt och det känns mycket bra att kunna sova på en varm plats, säger Ivanka Stancheva.

- Vi mår bra här men framförallt känner vi oss trygga här och det är bekvämt, säger Vasil Sandev

Ivanka och Vasil har sovit på hermansstads diakonihus
Bildtext Ivanka är 51 år gammal och Vasil är 42 år.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Ivanka Stancheva och Vasil Sandev är romer från Bulgarien. En tolk hjälper med att översätta vad de säger. Ivanka tigger på dagarna, Vasil samlar burkar och flaskor. De kom till Finland för ungefär en månad sedan.

Innan nödinkvarteringen i Hermanstad öppnade sov Ivanka och Vasil ute på gatorna eller på byggarbetsplatser.

- Vi är oftast ute på gatorna och undrar vart vi ska gå, säger Vasil.

Det enda Ivanka och Vasil vill ha av Helsingfors stad är en trygg plats att sova på.

- Vi vill inte ha pengar, vi vill inte ha mat, vi vill bara ha någonstans där vi kan lägga ner huvudet och sova, säger Vasil.

Madrasser staplade mot bakväggen i kyrksal på Tavastvägen 73 i Helsingfors
Bildtext Madrasserna sätts undan på morgonen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

En natt på nödinkvarteringen

När de övernattande kommer till Hermanstads diakonihus på kvällen måste de först skriva in sig på nedre våningen. Personalen ber dem uppge namn, födelsedatum och nationalitet. Kravet är att de som övernattar inte är berusade eller våldsamma.

- Förra natten var det oroligt under början av natten. En missbrukare slank in och vi måste ringa polisen. Men de andra nätterna har här varit lugnt, berättar ledande diakoniarbetare Marita Nummelin.

Kvinnor har förtur och plockas först in från kön. Också de som är sjuka får förtur. Män vid god hälsa får vänta till sist.

Sedan Diakonissanstalten öppnade en andra nödinkvartering på Munkholmen den 9 november har alla fått plats på Hermanstads nödinkvartering och ingen har behövt bli kvar ute i kylan.

Marita Nummelin är ledande diakoniarnetare på Helsingfors kyrkornas specialdiakoni
Bildtext Marita Nummelin jobbar på Helsingforskyrkornas specialdiakoni.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

De flesta som övernattat på Hermansstads diakonihus kommer från Rumänien och Bulgarien. Några finländare och ester och en person från Nigeria har också hittat till nödinkvarteringen i Hermanstad.

Enligt Diakonissanstalten fanns det under sommaren 2016 några hundra romer från Rumänien i Helsingfors, och ungefär lika många romer från Bulgarien.

Staden har gett bidrag för 21 nätter

hermansstads diakonihus på Tavastvägen sett från gatan.
Bildtext Hermanstads diakonihus har använts som natthärbärge sedan den 4.11.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Helsingfors stads social- och hälsovårdsverk har gett Helsingfors Diakonissanstalt ett tilläggsstöd på 21 000 euro för att ordna tillfällig nödinkvartering i samarbete med Helsingfors kyrkliga samfällighets specialdiakoni.

Diakonissanstalten ordnar denna nödinkvartering under högst 21 nätter före årsskiftet. Vilka nätter nödinkvarteringen är öppen beror på vädret.

- Det här är ett försök. Vi har kört igång med 21 nätter och samlar in erfarenheter. Vi ser vilket behovet för nödinkvarteringen är och sedan vet vi mera. Vi har ett tätt samarbete med staden, säger Marita Nummelin från Helsingforsförsamlingarnas specialdiakoni.

Elena från rumänien behöver nödinkvartering, Anca jobbar för Hirundo
Bildtext Elena Dima från Rumänien säljer tidningen "Iso Numero" på gatan och samlar flaskor. Anca Enache är projektchef på Diakonissanstaltens dagcenter Hirundo.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Romerna som övernattat på diakonihuset i Hermanstad är oroliga för vad som ska hända under veckoslutet. Det är säkert att Hermanstads nödinkvartering håller öppet till fredag. Enligt Diakonissanstalten är det troligt att man också håller öppet på veckoslutet men beslut har inte fattats.

Församlingarna i Helsingfors stöder staden i att hjälpa hemlösa

På måndag kan ett nytt slags tillfällig nödinkvartering erbjuda en lösning. Från och med den 21 november ordnar Helsingforsförsamlingarna nödinkvartering i kyrkorna. Den här nödinkvarteringen bekostas helt av kyrkan.

Det växlar veckovis i vilken kyrka nödinkvarteringen ordnas, först ut är Drumsö församling.

- Vi aktiverar oss själva men också andra aktörer för att hitta lösningar. Ingen ska behöva övernatta på gator och i parker på vintern, säger Drumsö församlings kyrkoherde Juha Rintamäki.

Hur många som ryms i församlingarnas nödinkvartering beror på kyrkans storlek. Rintamäki uppskattar att det går att få 50-100 platser per kyrka.

Andra församlingar som medverkar är bland annat Matteus församling, samt församlingarna i Botby, Berghäll och Malm. Kyrkornas nödinkvartering ordnas fram till årets slut.

Juha Rintamäki är kyrkoherde i Drumsö finska församling.
Bildtext Juha Rintamäki, kyrkoherde vid Drumsö finska församling.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Förutom kyrkans anställda ska frivilligarbetare hjälpa till. 200 personer har redan anmält sig som frivilligarbetare till Helsingforsförsamlingarnas nödinkvartering i kyrkorna.

Juha Rintamäki uppger att också asylsökande kommer att arbeta som frivilligarbetare på kyrkornas nödinkvartering.

Helsingforspolitikerna godkände nödinkvartering för alla

Helsingfors stad fick förra vintern svidande kritik när flera eu-migranter under kalla nätter nekades tillträde till stadens nödinkvartering. Det blir det ändring på nu. Fullmäktige godkände på onsdag kväll en motion som ger alla som behöver det rätt till nödinkvartering, oberoende av nationalitet.

Det var vänsterförbundets Veronika Honkasalo som tillsammans med socialdemokraternas Tomas Wallgren gjorde motionen, och den godkändes med klar majoritet. 70 av 85 ledamöter röstade för den. Bara Sannfinländarna och en handfull Samlingspartister röstade emot.

Helsingfors stads servicecenter för bostadslösa på Sanduddsgatan har 52 platser och staden har kapacitet att tillfälligt öka antalet platser med ett tiotal.

Helsingfors stad överväger att köpa in nödinkvartering av Luona

Helsingfors stad har utrett möjligheten att köpa in nödinkvartering av privata företag. Staden har ordnat en konkurrensutsättning där man letat efter företag som kan erbjuda krisbostäder.

- Krisboendet är tänkt för längre tider än nödinkvarteringen. I samband med konkurrensutsättningen för krisboende har staden godkänt också mer köp för nödsituationer. Till exempel av Luona som har krisbostäder i Vanda, säger Olli Salin som är chef för stadens social- och krisjour.

Artikeln uppdaterad klockan 21 med informationen om att Helsingfors fullmäktige har röstat för att nödinkvartering ska ges åt alla oberoende av nationalitet.

Diskussion om artikeln