Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vet du hur mycket din kollega tjänar? Facket vill göra lönerna mindre hemliga

Från 2016
Hand som håller i många eurosedlar.
Bild: All Over Press

Facket vill ha mera öppenhet i lönefrågor för att göra lönerna mera jämställda och rättvisa. Arbetsgivarna vill däremot hålla fast vid lönehemligheten - de anser att lönen är en privat sak mellan arbetsgivaren och den anställda.

Det är många som misstänker att lönerna på den egna arbetsplatsen inte är jämställda, och att det finns kolleger som gör samma jobb, men har betydligt högre lön. Att tala om löner är ändå fortfarande tabu i Finland.

Tjänstemannacentralen STTK föreslår nu att de fackliga förtroendemännen på arbetsplatserna skulle få tillgång till allas löneuppgifter.

- Förtroendemannen kan då se om lönerna är jämställda och ta tag i saken om det finns ogrundade löneskillnader, säger Katarina Murto, chef för STTK:s intressebevakningsenhet.

Porträtt på Katarina Murto, chef vid STTK
Bildtext "Det här förslaget är ett steg mot mera öppenhet i lönefrågor", säger Katarina Murto vid STTK.
Bild: Yle

Både FFC och Akava har ställt sig bakom förslaget. Idag är arbetstagarnas enskilda löner inte offentliga, och förtroendemännen har endast möjlighet att få uppgifter om en personalgrupps medellön. Enligt STTK:s förslag skulle en anställd också i fortsättningen kunna förbjuda att lönen offentliggörs.

- Förtroendemannen har ändå tystnadsplikt, påpekar Murto.

STTK har låtit göra en undersökning som visar att 58 procent av finländarna är beredda att slopa lönehemligheten för att främja jämställdheten på arbetsplatserna.

Vad får du i lön? - Spela upp på Arenan

Lönesystemet är redan tillräckligt öppet, anser arbetsgivarna

Bland arbetsgivarförbunden har förslaget ändå inte väckt några sympatier.

- Lönen är en privat sak mellan arbetstagaren och arbetsgivaren, säger Jarkko Ruohoniemi, förhandlingschef vid Teknologiindustrin.

Porträtt på Jarkko Ruohoniemi, förhandlingschef vid Teknologiindustrin
Bildtext Jarkko Ruohoniemi, förhandlingschef vid Teknologiindustrin.
Bild: Yle

Ruohoniemi anser att lönesystemet redan är ganska öppet i kollektivavtalet och att förtroendemännen redan får mycket information om löneutvecklingen på den enskilda arbetsplatsen.

- Men det är ändå skillnader mellan kvinnors och mäns löner, vad kan man göra för att komma åt det?

- Jag vill ställa en motfråga, är det faktiskt skillnad? Man måste se lönerna som en helhet, och hur lönerna utvecklas inom en arbetsplats beror på många olika saker. Det handlar om hurdan marknadssituationen är då man kommer till ett arbetsförhållande, det handlar om kompetens, hur man jobbar, och så vidare. Man kan inte se på lönerna bara från en vinkel, om man är man eller kvinna, säger Ruohoniemi.

I Tyskland ska stora företag jämföra kvinnors och mäns löner

Då Yle Nyheter frågar folk på stan vad de tycker om mera öppenhet i lönefrågor, är det få som vill medge att de skulle vara intresserade av vad kollegerna tjänar.

- Nog skulle det alltid vara roligt att veta vad alla andra tjänar, men jag behöver inte veta, säger Charlotta Forsman.

- Jag får nog reda på det om jag behöver, i min bransch är det offentliga uppgifter, men jag är inte hemskt intresserad, säger Johan Westerlund.

Staplar av mynt på hjärter kung och hjärter dam.
Bild: All Over Press/ Ismo Pekkarinen

I Tyskland har regeringen nyligen kommit överens om att i företag med över 200 arbetstagare ska de anställda ha möjlighet att jämföra kvinnors och mäns löner. Det här uppskattas gälla ungefär 14 miljoner arbetstagare inom privata och offentliga sektorn.

Katarina Murto på STTK tror inte att det kommer att bli lätt att avskaffa den så kallade lönehemligheten i Finland.

- Förändringar stöter ofta på motstånd först, men nu har saken väckt mycket diskussion och VI är redan en bit på vägen mot mera öppenhet kring lönerna, säger Murto.

Diskussion om artikeln