Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den långsprötade silverfisken erövrar Sverige - finns också i Finland

Från 2016
en långsprötad silverfisk
Bild: Mook, the Netherlands/Wikimedia Commons

Den långsprötade silverfisken har blivit allmän i Sverige. Den förekommer nu nästan i hela landet, skriver medier i Sverige.

Den sprider sig också i Finland men det finns inte så många av den och än så länge har folk inte reagerat på samma sätt som i Sverige, säger senior servicetekniker Rolf Edberg på Rentokil, som bekämpar skadeinsekter.

- Den är ju lite äcklig när den är så mycket större än den mindre, vanligare silverfisken, säger Edberg.

Den långsprötade silverfisken (Ctenolepsima longicauda) kan bli över 20 millimeter lång, medan den vanligare (Lepisma saccharina) blir 10-12 millimeter.

En silverfisk
Bildtext "Vanlig" silverfisk
Bild: All Over Press

De facto påträffade Edberg den långsprötade silverfisken redan på 90-talet då han var på uppdrag i en kommun i Österbotten. Den finns också i Åbotrakten.

Långa spröten

- Jag reagerade på att den var så stor och undrade vad det kunde vara för en silverfisk. Jag mätte den och den var 21 millimeter. Sedan hörde jag om den långsprötade silverfisken och tänkte att det stämmer väl in på vad jag såg.

Den långsprötade silverfisken har långa spröten på huvudet och borstiga hår över munnen, det ser ut som en mustasch längst fram. Kroppen är täckt av grå fjäll.

Den lever främst på små partiklar av papper och textilier.

en långsprötad silverfisk
Bildtext Långsprötad silverfisk
Bild: Mook, the Netherlands/Wikimedia Commons

- Man kan försöka bekämpa dem med något gift och se till att det är rent i knutarna, säger Edberg.

- Helst ska det vara något mildare än till exempel Raid, något som inte har en så stark lukt. Det har bättre effekt på dem.

Upptäckte vägglössens återkomst

Rolf Edberg var för övrigt en av de första i Europa som upptäckte vägglössens återinträde, eller rättare sagt att det fanns vägglöss som gift inte biter på.

- Jag märkte att de inte dog av bekämpningsmedel och det tog tid att få bort dem. Ingen hade hört talas om en vägglusart som var resistent mot bekämpningsmedel. Först ett år senare reagerade man på det i Sverige.

- Jag sade att vi kommer att få ett globalt problem med de här vägglössen och i dag har vi det i hela världen, säger Edberg.

"Köp inte begagnat"

Edberg vill varna för att köpa möbler eller sängar i återvinningscentraler.

- De är perfekta platser för vägglöss.

- Köper man ska man sätta in dem i bastun i 80 grader i två timmars tid, då hinner värmen komma åt dem överallt, säger Edberg.

Köld fungerar också men då ska de kylas ner snabbt. En del insekter klarar av köld, de kan nämligen avlägsna vatten ur kroppen och på det sättet preparera sig för det kalla.

I Sverige har den långsprötade silverfisken dykt upp i stora mängder i nya hus och man befarar att det i byggnadsskedet används material som den gillar.

Om det är så kan den vara svår att bekämpa eller komma åt eftersom den då bor i golv, väggar eller tak.

Diskussion om artikeln