Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland lämnar internationella brottmålsdomstolen ICC

Från 2016
Internationella brottmålsdomstolen
Bildtext Internationella brottmålsdomstolen i Haag
Bild: EPA

Ryssland drar sig ur den internationella brottmålsdomstolen ICC. President Vladimir Putin undertecknade på onsdagen en förordning om att Ryssland lämnar domstolen i Haag.

ICC dömer i frågor som gäller bland annat brott mot mänskligheten och folkmord.

Enligt det ryska utrikesministeriet har ICC inte lyckats i sitt arbete. ICC:s utredningar betecknas som ineffektiva och ensidiga.

Under de 14 år som ICC har existerat har bara fyra domar fallit, samtidigt som man har spenderat en miljard dollar säger ministeriet i ett uttalande.

Både FN och ICC kritiserar Ryssland för Krimhalvön

Ryssland undertecknade år 2000 Romavtalet om upprättandet av en permanent internationell brottmålsdomstol. Men Ryssland ratificerade aldrig avtalet, och enligt Vladimir Putins talesman Dmitry Peskov är onsdagens förordning därför bara en formalitet.

Putins förordning kommer bara en dag efter en FN-resolution som fördömer Rysslands ockupation av Krimhalvön och anklagar Ryssland bland annat för diskriminering av krimtatarer.

Vladimir Putin
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin
Bild: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

I måndags offentliggjorde ICC en preliminär rapport som beskriver händelserna på Krim som en internationell väpnad konflikt mellan Ukraina och Ryssland.

Peskov tillbakavisar ICC:s anklagelser om en väpnad konflikt och säger att Krim införlivades med Ryssland efter en laglig folkomröstning.

Också flera afrikanska länder har kritiserat ICC:s arbete och meddelat att de lämnar domstolen. ICC har anklagats för att behandla afrikanska länder hårdare än andra länder.

Diskussion om artikeln