Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Alva Strang: Kampsånger är pop

Från 2016
alva strang
Bildtext Alva Strang går i årskurs 9 i Grundskolan Norsen. Hon gör sin prao på kulturprogrammet Lasso.
Bild: Alva Strang

Kampsånger, vilken effekt har de på människor? Hur ser kampsånger ut i populärkulturen idag, och vad behövs för att engagera dagens ungdom i politiska frågor, frågar sig Alva Strang.

Musik, precis som andra konstformer, har genom tiderna varit ett sätt att uttrycka känslor. Vare sig det handlar om samhälleliga problem eller dilemman inom personliga relationer, vänder vi oss ofta till musik för att känna gemenskap.

Idag är musiker bland de mest inflytelserika personer, och musik är ett enkelt sätt att engagera människor eftersom vi känner ett behov att förena oss genom det.

Beyoncé och Barack Obama
Bildtext Beyoncé träffar USA:s president Barack Obama.
Bild: EPA/WIN MCNAMEE/POOL

Ingredienserna för en kampsång är ganska enkla, några starka slagord, en effektfull rytm och en melodi att sjunga med i. Såklart har kampsången som ett fenomen också utvecklats under åren, men samma behov att förena sig genom musiken finns tydligen djupt rotat i oss.

En av dagens största kvinnliga popstjärnor Beyoncé gav i april 2016 ut ett visuellt album vid namnet Lemonade, vilket i korthet handlar om då hon fick reda på att hennes man varit otrogen mot henne. Trots detta ostiga tema finns det också otroligt kraftfulla stycken där hon sjunger om orättvisor inom USA:s straffrättsliga system, uppväxten som en kvinna med afroamerikanskt ursprung och känslorna som dessa för med sig i en värld där rasism och sexism är en del av vardagen.

Det straffrättsliga systemet är ett vanligt ämne för kampsånger speciellt inom hip hop och rap, detta är triggat av ett delvis rasistiskt motiverat massfängslande inom etniska minoriteter samt polismord på oskyldiga civila. Kendrick Lamar är en artist som i sin karriär varit mycket aktiv inom dessa problem. Hans senaste studioalbum To Pimp A Butterfly (2015) tacklar flera tunga ämnen på ett tillgängligt sätt, för att engagera unga.

Ett tema som Lamar ofta behandlar i sin musik är rasism och hur det påverkat hans och så många andras liv. Alright är ett kraftfullt stycke där han uppmanar människor att tänka positivt, eftersom oberoende av den nuvarande situationen kan vi tillsammans göra det “alright”. Musikvideon börjar med en ung man som blir skjuten av en polis, och i under sju minuter har han både visat en mörk verklighet och gett hopp om en bättre framtid.

Under det mycket kontroversiella presidentvalet i USA dök det upp flera protestsånger, speciellt mot tillträdande president Donald Trump. Däri bland annat YG & Nipsey Hussle’s FDT (F*** Donald Trump), en minst sagt snärtig titel med en kraftfull vers och starka slagord. Inom indiegenren skapades 30 days, 30 songs, ett samarbete mellan olika artister som tillsammans protesterar xenofobin mot flyktingar som spridits under valperioden. Projektet innehåller nu 50 sånger istället för bara 30, och kan hittas bland annat på Spotify.

Efter att en epidemi som kallar sig själv Soldiers of Odin spridit sig över norden såg vi ett starkt motstånd av bland annat finska artister. Paleface, en finsk aktivist och musiker, visade sin resistans genom stycket Emme suostu pelkäämään (2016). Han uppmanar folket att inte vara rädda för nynazismen, utan kämpa emot och inte visa tolerans för hat. Under den antirasistiska Peli poikki- demonstrationen uppträdde han med sången och hade snart tusentals människor på senatstorget i Helsingfors som ivrigt sjöng med.

Som sagt, vi känner ett behov att förena oss genom sång. Detta kan man kalla en effektfull kampsång.

Bildtext Pussy Riot på besök i Finland.

Feminismen inom musik idag växer konstant, med flera kvinnliga artister som vågar stå upp för sina rättigheter i en mansdominerad industri. En av de mer kontroversiella feministiska artisterna är punkrockarna Pussy Riot. Bandet är grundat i Moskva och protesterar för rättsfrågor i Ryssland. De står bakom flera feministiska kampsånger som gjorts för att bland annat provocera patriarkatet.

Idag har många av de mest framgångsrika och uppskattade musikerna ett budskap som lockar folk till att förenas kring artistens musik. Det vill säga om du vill lyckas inom musikindustrin lönar det sig ta ställning i politiska frågor på ett enkelt tillgängligt sätt som inte avskräcker lyssnare med andra åsikter.

Det har skapats en något obehaglig förväntning av musiker att ta ställning i aktuella samhälleliga problem vilket leder till att artisterna desperat försöker anpassa dessa till sin musik och inte alltid lyckas. Meddelandet som från början varit intressant blir trubbigt och “lite ditåt”.

Dock har vi flera musiker som oberoende av kritik vågat stå upp för sina åsikter och skapat kampsånger som verkligen fått människor att tänka efter och liera sig. Det vill jag tacka för. Jag kan inte betona tillräckligt hur viktigt det är, speciellt för den unga generationen, att finna fotfäste på samhälleliga frågor genom musiken.

Text av Alva Strang, som går i årskurs 9 i Grundskolan Norsen. Hon gör sin prao på Lasso.

Programmet är inte längre tillgängligt

Kulturprogrammet Lasso handlar den här veckan om kampsånger.