Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kvinna förundrar sig över manliga badvakter i nakenbad – "Svårare att hitta kompetenta kvinnor"

Från 2016
Simmare i vattnet i simhallen.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Nakenbadande kvinnor i Georgsgatans simhall i Helsingfors förundrar sig över att det allt oftare är manliga badvakter i simhallen. Enligt simhallens chef är det inte möjligt att män bara övervakar män och kvinnor övervakar kvinnor i nakenbadet.

Georgsgatans simhall är den enda simhallen i Helsingfors där det är tillåtet att simma utan baddräkt. Det är också tillåtet att simma med baddräkten på om man vill.

Kaya Pakaslahti brukar ofta simma där men har under den senaste tiden känt sig obekväm med att det är män som övervakar kvinnornas badtur.

- Jag har alltid upplevt Georgsgatans simhall som en trygg plats där man inte utsätts för manliga blickar. Man kan vara naken utan att bli sexualiserad. Det har varit terapeutiskt och värdefullt att gå dit. Nu under den senaste tiden har det ofta varit manliga badvakter i simhallen fastän kvinnorna som simmar är nakna. Det känns underligt att där är en påklädd man. Man väntar sig inte att det ska finnas en man där när det är kvinnornas badtur, säger Pakaslahti.

Under senaste tiden har det ofta varit manliga badvakter i simhallen fastän kvinnorna som simmar är nakna. Det känns underligt att där är en påklädd man.

― Kaya Pakaslahti

Hon skrev om det här på Facebook och flera andra nakenbadande kvinnor svarade då att de också upplevt att det är obekvämt att en man är badvakt. En skrev att hon inte vill gå dit längre eftersom man numera alltid måste komma ihåg att ta baddräkten med.

"Inte möjligt enligt lagen att kvinnor alltid övervakar kvinnor"

Pakaslahti frågade också en i personalen om varför män numera är badvakt under kvinnornas turer.

- Jag fick då till svar att könet inte spelar någon roll utan att badvakterna bara gör sitt jobb. Jag anser ändå att det spelar roll om kunderna inte är bekväma med situationen. Som orsak till manliga badvakter på kvinnornas badturer gavs att det behövs en man för att hålla ordning på de nakenbadande kvinnorna.

- Personalen uppgav att den kvinnliga badvakten inte respekterades av de nakenbadande kvinnorna. Jag blev arg, man kan inte säga att en kvinna inte klarar av jobbet som badvakt.

Maritta Harjapää, idrottsanläggningsmästare vid Georgsgatans simhall, säger att simhallen har tre badvakter varav två är män.

- Vi har rekryterat dem som bäst lämpar sig som badvakt och tyvärr har inte tjänsterna sökts av fler kvinnor som uppfyllde kraven. Männen är badvakt under kvinnornas turer och kvinnan under männens. Enligt arbetstidslagen ska arbetsturerna vara jämnt fördelade och det är därför inte möjligt att det alltid är en kvinna som är badvakt under kvinnornas badtur och en man under männens, säger Harjapää.

Arbetsturerna ska vara jämnt fördelade och därför är det inte möjligt att det alltid är en kvinna som badvakt under kvinnornas badtur och en man under männens.

― Maritta Harjapää, idrottsanläggningsmästare

Hon säger att den som är bäst lämpad väljs till badvakt.

- För att kunna väljas måste man klara av vissa simtest, ett livräddningstest och kunna första hjälpen.

"Manliga badvakterna anses vara yrkeskunniga"

Harjapää säger att de manliga badvakterna har fått god respons från kvinnliga kunder.

- De har fått beröm tack vare att de är så yrkeskunniga.

Har ni fått klagomål från kvinnor som inte vill komma och simma för att badvakten är en man?

- Som jag sade har vi fått positiv respons om de manliga badvakterna. Kunden kan välja när denne kommer och simma. Det är möjligt att bara komma under de tider när en kvinna är badvakt. Det går att ringa till simhallen på förhand och kontrollera vem som är badvakt när.

- Ibland är ändå alla badvakter män. När den kvinnliga badvakten var sjuk hittade vi ingen kvinna som kunde ersätta utan hennes turer sköttes istället av en man. I annat fall skulle simhallen ha varit stängd.

Men enligt en kund har man från personalen uppgett att de manliga badvakterna har anställts för att de är bättre på att hålla ordning. Hur kommenterar du det?

- Så är det inte. Yrkeskunskapen är det viktigaste för en badvakt. Det är ett krävande jobb att rädda liv och att förhindra olyckor.

Finns det fler kompetenta manliga badvakter?

- Det kan jag inte säga. Men det har varit svårare att hitta kvinnliga badvakter. Det avgörande när vi anställer är att de är yrkeskunniga.

Diskussion om artikeln