Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps svärson rensar upp i teamet

Från 2016
Uppdaterad 17.11.2016 09:35.
Donald Trumps dotter Ivanka med sin man Jared Kushner.
Bildtext Donald Trumps dotter Ivanka med sin man Jared Kushner.
Bild: PA/PETER FOLEY

USA:s blivande president Donald Trump överraskade med att dyka upp för att äta middag på en berömd krog på Manhattan samtidigt som medierna fylldes av rapporter om hur hans svärson Jared Kushner rensar upp i teamet som förbereder presidentskapet.

Trumps talesmän uppgav för journalisterna att den blivande presidenten skulle åka hem.

Han åkte i stället till den anrika restaurangen 21 Club, som är ett omtyckt ställe bland amerikanska celebriteter och som haft nästan alla amerikanska presidenter sedan andra världskriget som gäster.

En reporter från nyhetstjänsten Bloomberg råkade vara på plats och tweetade att Trump fick stående ovationer då han anlände. Reportern angav i misstag i tweeten att det var restaurangen Keene's, men korrigerade uppgiften senare.

Enligt andra ögonvittnen sade Trump till gästerna att deras skatter kommer att sänkas.

Kaos i kulisserna med svärsonen i huvudrollen?

Samtidigt fortsatte amerikanska medier att rapportera om oreda och inre stridigheter i Trumps team som bäddar för den nya administration som ska ta över efter Barack Obama.

New York Times rapporterade att den säkerhetspolitiska experten Mike Rogers och utrikesrådgivaren Matthew Freedman fick sparken eftersom Trumps svärson Jared Kushner satt igång en utrensning inom teamet.

Kushner har fått en central roll i Trumps innersta krets.

Enligt NYT och CNN försöker Kushner rensa teamet på alla personer som har kopplingar till guvernören Chris Christie, som hamnade i onåd och fick sparken från posten som teamets ledare i fredags.

- De personer som ombetts söka sig bort har någon sorts relation till Chris Christie, sade den avskedade Mike Rogers till CNN.

Svärsonen Kushner har en personlig koppling till Christie. Då Christie var federal åklagare 2004 fick han Kushners pappa fälld för skattebrott och manipulering av vittnesmål, bland annat.

Pappan Charles Kushner är miljardär och fastighetsmagnat, liksom Trump.

Trump förnekar oreda

Donald Trump avvisade på onsdagen alla uppgifter om oreda. Han skrev på Twitter att det är en mycket organiserad process som pågår då han fattar beslut om vilka som ska få bli ministrar och besätta andra positioner.

- Jag är den enda som vet vilka finalisterna är, skrev Trump.