Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Twitter blockerar högerextremister

Från 2016
Twitter-ikon på en mobiltelefon
Bild: PSL Images / Alamy/All Over Press

Twitter har blockerat en rad företrädare för den amerikanska "alt.right", eller alternativ höger-rörelsen, en rörelse på ytterhögerkanten som anklagas för kopplingar till vit makt-grupper. En av de utkastade kallar det "stalinism".

I ett tillslag mot hatpropaganda har Twitter blockerat flera kända företrädare för alt.right-rörelsen. En rörelse som påstås ha hjälpt Donald Trump att vinna presidentvalet.

En av twittrarna som fått sina konton borttagna är Richard Spencer. Han driver en nättidning och en tankesmedja med nationalistisk inriktning. Spencer har bland annat uttryckt en önskan om att alla svarta, asiater, latinamerikaner och judar deporteras från USA.

- Jag tror att Twitter, Facebook och andra är djupt störda av det här valet och av att sociala medier hjälpte Trump till seger, säger han på en video i Youtube.

Spencer beskriver Twitters agerande som en sorts stalinistisk utrensning.

Vill bekämpa hatskriverier, trakasserier och nättroll

Den amerikanska, så kallade alternativa högern fick internationell uppmärksamhet i samband med presidentvalskampanjen. Speciellt i söndags då Trump utnämnde Stephen Bannon till sin chefsstrateg.

Bannon är en av grundarna till mediesajten Breitbart som också anses vara del av "alt.right"-rörelsen.

Nyhetsbyrån AFP har frågat Twitter om avstängningen av högerradikala profiler. Twitter hänvisar till regler som förbjuder "våldsamma hot, trakasserier och hatfullt uppträdande".

Samtidigt har Twitter infört funktioner som ska hjälpa sina användare att undvika hatpropaganda, trakasserier och nättroll.

Diskussion om artikeln