Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Västmetrons nya chef har miljonförluster i bagaget

Från 2016
Uppdaterad 17.11.2016 10:45.
Ville Saksi, västmetrons nya vd
Bildtext Ville Saksi utnämndes i veckan till ny vd för Västmetrobolaget.
Bild: VR

Ville Saksi utnämndes i veckan till ny vd för Västmetrobolaget. Enligt nya uppgifter var hans avgång från förra arbetsgivaren VR Track inte så problemfri som han låtit förstå.

Bland annat har VR Tracks svenska dotterbolag under hans ledning gått från att vara vinst- till förlustbringande och har också haft problem med säkerheten kring banhållningen till den grad att Trafikverket prickat bolaget.

Stora förluster i Sverige

Saksi sa i september upp sig från sin post som vd för banbolaget VR Track. Då kommenterade VR inte avgången.

Med Saksi som vd slöt VR Track ett underhållsavtal i Sverige som ledde till stora förluster för det statsägda bolaget. Ännu 2013 och 2014 gjorde VR Tracks svenska dotterbolag årligen en blygsam vinst på omkring 5 miljoner kronor (ca. 0,5 miljoner euro). 2015 visade bokslutet en förlust på 25 miljoner kronor (ca. 2,5 miljoner euro).

Förlusterna rapporterades efter att Saksi gått

Förlusterna i Sverige har bara fortsatt. I VR Tracks delårsberättelse för tiden april-juni skriver bolaget att det är snabb tillväxt som ligger bakom utmaningar gällande lönsamheten och förlusterna under det första halvåret.

Efter att Saksi gått i september är formuleringen i delårsberättelsen för juli-september bryskare. Där sägs rakt ut att den svenska verksamheten har varit betydligt förlustbringande på grund av ett underhållsprojekt.

I september upplöstes det förlustbringande kontraktet i förtid. Avtalet skulle gälla i fem år från 2014 till 2019. Nuvarande vd Teemu Sipilä svarar inte på frågan om hur mycket det kostade företaget att köpa sig fritt från avtalet. Sipilä var tidigare chefsjurist för VR.

– Det är en betydande förlust som kommer att synas i årsresultatet, säger han.

Saksi: Förlusterna inte orsak till avgång

Saksi vill inte säga om han sa upp sig på grund av förlusterna.

– Jag har inte längre befogenheter att uttala mig i ärenden gällande VR Track. Jag har själv sagt upp mig på grund av skäl som är mina egna. Det här har upprepats ganska många gånger.

På frågan om han skulle ha haft möjlighet att fortsätta på VR Track ifall han själv så önskat svarar Saksi såhär:

– På så sätt att jag arbetat för VR Track i sju år. Det har redan funnits i luften en tid att det kapitlet är slutskrivet och nya utmaningar väntar. Beslutet att gå mognade och jag gick vidare.

VR Track stängdes utanför anbudstävling

Trafikverket har riktat skarp kritik mot VR Tracks agerande i Finland. Tidningar som hör till Lännen Media berättade förra veckan att bolaget ställvis allvarligt försummat banunderhåll. Försummelserna är enligt trafikverket av den grad att de har äventyrat säkerheten i spårtrafiken.

Trafikverket har sett så allvarligt på situationen att VR Track stängdes utanför anbudsförfarandet för underhållet av Uleåborgsbanan. Det statsägda bolaget fick alltså inte komma med ett anbud för underhåll av statsjärnvägen.

Både nya vd:n Sipilä och den förre vd:n Saksi är fåordiga om saken. Sipilä säger att han inte minns de exakta formuleringarna om varför bolaget stängdes utanför upphandlingen. Saksi upprepar att han inte längre får uttala sig om VR Tracks angelägenheter.

– Att stänga någon utanför ett anbudsförfarande är något vi aldrig tidigare har gjort, det är högst ovanligt. Under hösten har vi gått igenom saker och tror nu att de här problemen är åtgärdade. De borde inte upprepas, säger Jukka Valjakka som är chef för banunderhåll på Trafikverket.

Den här artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel skriven av Jarno Liski:Länsimetron uuden toimitusjohtajan tausta: Äkkilähtö VR:ltä, miljoonatappioita ja laatuongelmia radanpidossa

Diskussion om artikeln