Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

TS: Bygget av parkeringshall avbryts på grund av betongproblem

Från 2016
Vision över hur Harpunkvarteret ser ut då det är färdigbyggt.
Bildtext Så här ska Harpunkvarteret invid Åbo slott se ut då det väl är färdigt - nu har bygget av en parkeringshall avbrutits.
Bild: Sjömanspensionskassan

Byggföretaget NCC har beslutat att avbryta bygget av en parkeringshall i Harpunkvarteret invid Åbo slott på grund av kvalitetsproblem med den betong som har levererats skriver Turun Sanomat.

Betongen har visat sig ha samma problem som den betong som har levererats till T3 sjukhusets byggplats. Enligt preliminära rapporter har betongen stora hållfasthetsproblem.

Det är betongföretaget Rudus Oy som har levererat betongen till båda byggplatserna.

- Harpunkvarteret är det enda byggprojektet i Åbo där NCC har använt sig av betong från Rudus fabrik, säger regionchef Esa Lehmusvuori vid NCC i Egentliga Finland, till TS. Då vi hörde om problemen vid T3 sjukhuset valde vi också att göra egna kvalitetstest på betongen och de visade att vi har problem.

Parkeringshallens grund och en del av den bärande konstruktionen har redan gjutits. Testerna som gjordes förra veckan visar att betongens hållfasthet ligger 70 procent under de krav som har ställts.

- Det mesta pekar på att det är fel på betongen, säger Lehmusvuori. Visst kan det också röra sig om ett arbetsmisstag men inget som uppdagats tyder på det.

Diskussion om artikeln