Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stefan Wallin fick svar: Regeringen tänker inte lagstifta om dödshjälp

Från 2016
Stefan Wallin
Bildtext Stefan Wallin (SFP) stod bakom spörsmålet om eutanasi.
Bild: Compic Pekka Sipola / All Over Press

Regeringen meddelar att den inte planerar att lagstifta om eutanasi, något som riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) har föreslagit i ett spörsmål.

Wallin har ställt ett skriftligt spörsmål med en fråga om vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att lagstifta om eutanasi i Finland. Han hänvisar till ett starkt stöd för aktiv dödshjälp i opinionsmätningar. Spörsmålet stöds av 25 riksdagsledamöter från sex partier.

För regeringens del svarar familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) att den är medveten om eutanasidebatten, men att det inte finns några planer på att lagstifta om saken.

Wallin säger i ett pressmeddelande att han inte är förvånad över regeringens svar, men han anser att argumenten är ytliga.

- Man kan inte avfärda frågan genom att hänvisa till påståenden i debatter i medier och på internet i Benelux-länderna, vilket regeringen i sitt svar gör, säger Wallin.

Han säger sig nu hoppas att det medborgarinitiativ om legaliserad dödshjälp som lanserades nyligen får tillräckligt stöd för att tas upp till riksdagsbehandling. För det behövs 50 000 namnunderskrifter.

Diskussion om artikeln