Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Att bevara sin värdighet i en värld som suddas ut

Från 2016
Maria Teresa Larrain hjälper en man på gatan i filmen När världen sakta suddas ut.

I ett litet filmediteringsrum i Toronto håller filmskaparen Maria Teresa Larrain långsamt på att förlora synen. Den autobiografiska dokumentären När världen sakta suddas ut följer hennes resa in i mörkret och följer hennes kamp för att bevara sin integritet och hennes röst som konstnär.

Filmen berättar inledningsvis om Lerrains egen kamp mot ensamhet och utstötthet. Det är en tung och nedslående process till en början men också en resa som tar henne och tittaren mot hopfullhet och ett större socialt engagemang.

Larrain reser mellan städerna Toronto och Santiago som hon båda kallar för sina hem. När hon i Toronto inte får stöd från kanadensiska staten börjar hon glida in i fattigdom. Med stöd av sin stora och hjälpsamma familj flyttar hon tillbaka till Chile och Santiago som hon en gång flytt på grund av Pinochets diktatur.

Här möter hon en grupp blinda människor som kämpar för sin rätt att sälja sina varor på en av stadens huvudgator. Deras kamp inspirerar Larrain. Hon vill också berätta deras story och besluter sig för att göra det på hennes egna och nya premisser som blind filmskapare.

Att vara blind är kanske bara ett annat sätt att se på världen.

Orginaltitel: Shadow girl (Kanada 2013)
30 dagar på Arenan
En film av Maria Teresa Larrain.

Diskussion om artikeln