Elisa och Sonera hävdar båda att just deras 4G-nät är snabbast - hur är det här möjligt?
I reklam handlar det ofta om att föra fram att den egna produkten är bäst. Men det blir minst sagt förvirrande när två operatörer hävdar att just deras mobilnätverk är snabbast. En professor vid Aalto-universitetet analyserar läget och kommer med konkreta tips till konsumenterna.
Elisa betonar att deras 4G-nätverk är snabbast med en nedladdningshastighet på cirka 37 megabit per sekund i medeltal, medan Sonera säger att det är deras som är snabbast med en nedladdningshastighet på knappt 30 megabit per sekund i medeltal.
– Skillnaden beror på hur och var man har mätt, förklarar Jukka Manner, professor i nätverksteknik vid Aalto-universitetet.
Han tillägger att ingendera mätningen är vattentät. De kunde alltså båda ha gjorts ännu bättre. Han litar ändå mer på Soneras mätning än på Elisas.
Soneras mätresultat kommer från knappt 1,2 miljoner mätningar som finländare gjort på webbplatsen Speedtest.net, både inomhus och utomhus, över hela landet.
– Det stora täckningsområdet är en fördel, säger Manner.
Ett minus är samtidigt att resultatet kan ha påverkats av att folk har använt olika apparater och olika snabba abonnemang.
Elisa har beställt en rapport som redovisar hur snabba 4G-nätverken är utomhus, på basis av enhetliga mätningar i 35 städer och på huvudvägarna mellan dem:
Visualiseringen togs bort 13.3.2022 då den inte längre fungerade tekniskt.
Hur snabba nätverken i praktiken är inomhus framkommer inte. Och 40 procent av befolkningen bor på ställen som inte har granskats. Samtidigt hävdar Elisa ändå i sin reklam att det är "grundligt undersökt" att Elisas 4G-nätverk är snabbast i Finland.
– Elisas undersökning har främst gjorts i södra Finland och saknar data från östra och norra Finland där Soneras och DNA:s gemensamma mobilnätverk är starkt, kommenterar professor Jukka Manner.
Han är skeptisk till Elisas mätning eftersom den har gjorts av en aktör som Elisa själv har utsett: företaget European Communications Engineering (ECE). Det har i flera rapporter kommit fram till att just Elisas nätverk är bäst.
– Jag får lite samma känsla som om däckföretaget Nokian renkaat alltid skulle låta göra ett test som visar att Nokian renkaats däck är bland de bästa i världen.
Han förespråkar mer mångsidiga test. Manner säger att man borde testa nedladdnings- och uppladdningshastighet, hur stort område ett 4G-nätverk i praktiken täcker och hur hög kvalitet nätverket håller.
– Med sådana här kriterier kan man få en mer mångsidig och mer rättvis bild av vilket 4G-nätverk som faktiskt är snabbast i Finland.
Han menar att det skulle vara särskilt viktigt att kolla att användarna faktiskt uppnår en tillräckligt snabb hastighet. Till exempel räcker hastigheten 10 megabit per sekund i dagens läge för de allra flesta.
– Har det någon betydelse om konsumenten kan ladda ned med 15 megabit i sekunden eller med 30 megabit i sekunden? Största delen av konsumenterna märker inte nödvändigtvis någon skillnad.
Inga gemensamma metoder
Det finns i nuläget inga gemensamma metoder för att komma fram till hur bra ett 4G-nätverk är. Men ett bra alternativ för konsumenterna kan vara att använda tjänsten Nettitutka som Jukka Manner har varit med om att utveckla på Aalto-universitetet.
Nettitutka, eller Netradar som den också kallas, fungerar med hjälp av användares egna snabbhetsmätningar såsom Soneras snabbhetstest Speedtest.net. Men alla mätningar sker via en och samma server, vilket enligt Manner ger mer rättvisa och mer realistiska resultat.
– Vi är inte intresserade av nätets maximala hastighet, vilket Speedtest mäter, utan istället den hastighet användarna konkret upplever, och det mäts på ett lite annat sätt.
Data som samlats in via Nettitutka visar att det finns stora regionala skillnader i hur snabba de olika operatörernas 4G-nätverk faktiskt är.
– Man kan inte säga definitivt säga att det lönar sig för alla finländare att välja den eller den operatören. Det finns klara skillnader mellan olika orter.
Det kan alltså löna sig att kolla mätningar för de områden man oftast rör sig på, för att räkna ut vilken operatör som ger den snabbaste hastigheten just där.
Elisa och Sonera betonar hur snabb nedladdningshastigheten är, men professor Jukka Manner säger att uppladdningshastigheten också är viktig. Han kallar den för “sociala medier-hastighet”.
– Om du till exempel laddar upp en video på Facebook kan det räcka väldigt länge om uppladdningshastigheten är dålig.
Samtidigt visar Nettitutka att 4G-hastigheterna på flera orter faktiskt har sjunkit på senare tid. Det har skett eftersom allt fler nu använder mobilnätverken och användarna måste dela på den begränsade kapaciteten.
Ju fler som surfar, desto långsammare blir det alltså. Nätverkshastigheten varierar dessutom ofta en hel del beroende på vilket klockslag det är. Till exempel är det vanligen långsamt på kvällen, men snabbt på natten när de flesta sover.
Redigerad 27.7.2021 - länk till Nettitutka tagits bort då den inte längre erbjuds.