Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Upp till bevis för Guggenheim - Rantala ger nytt förslag goda chanser i stadsstyrelsen

Från 2016
Uppdaterad 29.11.2016 15:24.
Marcus Rantala poserar i Terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Marcus Rantala anser att det att bland annat Finnair stöder ett Guggenheimmuseum talar för det.
Bild: Yle / Sofie Gammals

Efter många om och men ska stadsstyrelsen nu på måndag ta ställning i frågan om Guggenheim- igen. Senast röstade stadsstyrelsen ner ett Guggenheimmuseum 2012 med rösterna 7-8.

Enligt det nya förslaget deltar Helsingfors i byggnadskostnaderna med högst 80 miljoner euro. Resten av kostnaderna står Understödsstiftelsen för Guggenheim Helsingfors för, dels med insamlade medel och dels med lån. Helsingfors stad garanterar lånet.

Enligt en enkät som Yle gjort kommer omröstningen i stadsstyrelsen att bli jämn. Två av de tre gröna representanterna har inte ännu meddelat hur de kommer att rösta, och partiet har sannolikt en vågmästarroll på måndag.

Ett helt nytt förslag

Marcus Rantala är SFP:s representant i stadsstyrelsen. Han vill ännu begrunda allt nytt material in i det sista före han fattar ett slutligt beslut i frågan, men han är positivt inställd.

– Just nu lutar det mot ett ja för projektet, det är ett betydligt bättre upplägg än tidigare. Helsingfors risker minimeras bland annat genom att staden blir en fastighetsägare vilket jag tycker är bra.

Staden deltar enligt förslaget inte heller aktivt i driften av museet.

Näringslivet sluter upp bakom Guggenheim

En faktor som Rantala tycker att talar för projektet är att näringslivet slutit upp bakom det. Finnair, färjbolag och hotell- och restaurangföretag med flera har investerat i det. Staten ställer inte direkt upp med medel, men statsbolaget Finavia har gått in stort.

Också stadens utredningar visar enligt Rantala att museet skulle ha en positiv inverkan på ekonomin genom en ökning för turismnäringen.

Viktigt att frågan avgörs i fullmäktige

Slutligen säger Rantala att det av principskäl skulle vara bra att stadsstyrelsen skulle godkänna förslaget så att fullmäktige kan ta ställning i frågan.

– Det vore det bra om fullmäktige skulle få diskutera frågan och ta beslut. Som det säkert är för många andra partier så är vi splittrade i vår grupp, det kommer att finnas både ja- och nejröster när det går till fullmäktige, säger Rantala.