Framgångsrika ungdomsparlament behöver också vuxna
Från och med nästa sommar ska det finnas ungdomsfullmäktige i alla kommuner. I dag finns det ungdomsfullmäktige i cirka 230 kommuner, vilket betyder att det saknas ungdomsfullmäktige i ungefär 70.
Att skapa ungdomsfullmäktige är ändå inte den största utmaningen, säger Kimi Uosukainen ordförande för Finlands ungdomsfullmäktiges förbund.
- Den största utmaningen utgörs av beslutsfattarnas inställning till unga som vill vara delaktiga i det kommunala beslutsfattandet, slår Uosukainen fast.
Tanken med ungdomsfullmäktige är nämligen att de unga ska ha reella möjligheter att påverka och delta i beslutsgången.
Kimitoön ett praktexempel
Kimitoöns kommun hör till de kommuner som haft ett ungdomsparlament ända sedan 2009 då kommunerna på Kimitoön gick samman.
Alla öns högstadium samt gymnasiet är representerade i parlamentet, möten hålls ungefär en gång i månaden och utöver möten ordnar man olika slag av evenemang, avger utlåtanden och sist men inte minst håller ungdomsparlamentet i trådarna för Islaparlamentet, barnens och ungdomarnas egen årliga kongress på Kimitoön. På kongressen avgörs hur 10 000 euro fördelas mellan olika projekt som gagnar barns och ungas trivsel i kommunen.
I Kimitoön har ungdomarna också närvaro- och yttranderätt i alla kommunens nämnder samt kommunstyrelsen.
I fjol beslöt Islaparlamentet att bland annat satsa på gitarrer, trivsammare elevutrymmen i skolor och idrottsredskap.
Islaparlamentet besluter om egen budget
I år samlas barn och unga på Kimitoön till Islaparlament på måndagen den 21.11 och inför årets kongress har det skickats in uppemot 60 projektansökningar.
3D pennor, en motorbåt åt sjöscouterna, klättervägg, böcker och caféverksamhet i skolorna är några exempel på vad barn och unga på Kimitoön i år vill satsa pengar på.
På frågan vad som är avgörande för hur väl ett ungdomsfullmäktige fungerar, svarar ordförande Peppi Wilson att vuxnas engagemang är mycket viktigt.
- Det måste finnas vuxna som fungerar som handledare och samlar ihop gänget som sen ska hålla i gång ungdomsparlamentet. Och det behövs också äldre ungdomar som drar kälken och lär de yngre hur man gör.
"Man lär sig genom att lyssna och iaktta"
Wilson har själv varit aktiv i Kimitoöns ungdomsfullmäktige i fem år och säger att de äldre ledamöternas engagemang var viktigt för henne.
- När jag gick på sjuan hade jag kanske inte så mycket att säga men man lär sig genom att lyssna och iaktta och en dag kanske man vågar säga lite mera och sen mitt i allt kanske man märker att man är ganska intresserad och vill vara med och besluta om saker, förklarar Wilson.
Överlag verkar intresset för att delta i Kimitoöns ungdomsparlament vara hyfsat stort på ön.
- Nog finns det intresse. Man måste bara hitta just de unga som vill vara med och påverka.
Att alla unga ändå inte är intresserade av att försöka påverka sin närmiljö genom att engagera sig kommunalt är ändå klart.
- Istället för att sitta på sidan om och klaga borde man faktiskt försöka göra något då det finns möjligheter att påverka, säger Wilson.