Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Danny skulle ha varit värd något bättre

Från 2016
Den finländska schlagerkungen Danny fotograferad på Rivoli november 2016.
Bildtext Danny är en av de stora då det gäller det finländska musiklivet.
Bild: Yle/Kjell Ekholm

Han är rent ut sagt förbannad på de lögner som skandalpressen skriver om honom och han har inte heller mycket övers för dagens talangjaktstävlingar. Men vid 74-års ålder håller schlager-ikonen Danny fortfarande full fart. Han är just nu aktuell med en ny bok, ny film och en turné.

Vi träffas på en restaurang i Helsingfors där han under lunchtid har ett stambord. Först pratar vi allmänt om att han har en massa äventyrsgener i sig både från sin far och sin mor.

Hans morfar var den legendariska Algot Niska som förutom spritsmuggling också räddade 150 judar undan Hitler och spelade fotboll på landslagsnivå. Pappan, Pentti, var igen stridspilot men lämnade familjen och flyttade till Brasilien då Danny var sex år gammal.

Vilda ungdomsår

Under ungdomsåren så blev Danny medlem av de beryktade gängen i huvudstaden. På den tiden var det vanligt med stora slagsmål. Danny fick också på nära håll se många som blev misshandlade med batonger och knivar.

- Jag kommer ihåg en gång då vi var med min bror i vår lägenhet och utanför så stod det ett helt gäng och väntade på att få ge oss stryk. Vi fick ringa efter polisen för att kunna gå ut igen, säger Danny och skrattar.

Men hemma var det ordning och reda och hans styvfar hade en mycket sträng nästan militärisk uppfostran.

Televisionen var ny i Finland och Danny hade gjort så mycket ströjobb att han skulle ha haft råd att köpa en och föreslog det för sin styvfar. Svaret blev ett blankt nej med motiveringen att i ett kulturhem har man inte en TV.

Det gick två veckor så meddelade Danny till sin yngre bror att han flyttar. Det slutade med att både brodern och mamman flyttade med Danny.

Genombrottet

Den första hitlåten för Danny blev East Virginia. Det var en ren slump för han hade råkat höra den på radion hos en kompis och det var några dagar innan de skulle spela in första singeln. Han åkte genast till en skivaffär och hittade låten och samma eftermiddag övade han in den med The Islanders som då var hans band.

Trots att den blev skivans b-sida så blev den en stor hit. Den låten har följt honom genom hela hans karriär. Det som fortfarande grämer honom är att han sålde inspelningsrättigheterna för 30 mk.

Show och business

Mitt under den hektiska perioden blev det dags att rycka in i armén och värnplikten gjorde han i Dragsvik. Och där hade nog rekryt Ilkka Lipsanen (som han heter på riktigt) nytta av artisten Danny.

Han spelade in flere skivor under den tiden och slapp också undan fängelse då han kom försent tillbaka från en permission.

- Du har i övrigt uppfört så bra så som straff får du nu i stället uppträda på en fest i garnisonens Idrottshus, hade kaptenen sagt.

Snabbt började Danny också bygga upp sitt show imperium som fick namnet D-Tuotanto. Och han var en av de första i landet som förstod att satsa både på show och på business. Som mest hade han 360 anställda på företaget och han skötte också många andra artisters turnéer och spelningar.

Där fanns en massa artister. Allt från de gamla legenderna Tapio Rautavaara och Tauno Palo till Kirka, Markku Aro och många fler.

Skandalpressen och Danny

Då f.d. missen Armi Aavikko kom med in i bilden så förändrades också Dannys förhållande till pressen. Ryktena började florera om deras romans trots att Danny fortfarande var gift med Liisa Seppälä. Länge var Danny och Armi skvallerpressens favoriter nummer 1 i slutet av 70-talet.

Paret förblev goda vänner trots att förhållandet tog slut 1992. Tio år senare dog Aavikko i sitt hem och det tog honom väldigt hårt.

Nu har han igen valsat runt i samma tidningar med en ung tangodrottning och de påstående man kommer med har gjort honom flyförbannad. Enligt Dannys utsago så är det osanningar som speciellt en redaktör har kommit med

- Jag sade i ett TV-program att jag kommer att göra som man gjorde bland gängen i Helsingfors på 60-talet att man tar en liten åktur. Redaktören frågade om jag hotar honom och då sade jag att nej detta är bara ett beslut.

Styrda talangjakter

Då vi kommer in på talangjakter i TV märker jag att adrenalinnivån stiger ytterligare.

- De är helt och hållet styrda av 3 stycken skivbolag och det är allt för lätt att snabbt förtjäna stora pengar i Finland idag. Men vem kommer att komma ihåg de här unga som nu har miljoninkomster och medverkar i Vain elämää om 20 år, frågar sig Danny.

Enligt honom är nyckeln till framgång fortfarande starka låtar med bra melodier, bra arrangemang, fina och genomfunderade shower och framför allt en bra helhet.

- Det har i alla fall varit det vinnande konceptet för mig och det gäller nog fortfarande inom den här branschen.

Ostrukturerad film

Filmen om Danny har premiär på fredag och den har också fått en hel del publicitet innan man ens har sett en enda sekund av den. Mest har det varit fråga om ekonomiska bekymmer att få den färdig och premiären har skjutits upp flere gånger.

Visserligen har artisten själv öppnat sina privata arkiv för Sakari Saksa som har producerat och regisserat filmen. Men på basen av den intervju jag gjorde med Danny så bestämde han sig ganska fort för att inte blanda sig desto mer i filmen.

Enligt artisten själv så finns det redan planer på en fiktiv film om honom.

Tyvärr så är filmen ostrukturerad i sin uppbyggnad och den skulle definitivt ha vunnit på att editeras med mycket hårdare hand. Man har svårt att hänga med i de snabba växlingarna både då det gäller tid och rum och alltför mycket utrymme ger man åt människor som varit bakgrundskrafter då det gäller showerna.

Däremot saknar man mera kontroversiella frågor som gäller hans artisteri i förhållande till privatpersonen Ilkka Lipsanen.

Danny skulle definitivt ha varit värd en bättre dokumentär.

Fokus på Danny i Yle Vega lördag 19/11 kl 13.03

Fokus på: Danny - sanningen om mitt liv

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln