Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Supersnabb rörrenovering blev PR-kupp

Från 2016
Uppdaterad 26.11.2016 11:34.
Spotlight: Nu går vi in - Spela upp på Arenan

Byggbolaget Fira Palvelut blev ett av Finlands mest omtalade företag över ett veckoslut. Vi besöker landets mest omskrivna stambyte.

Byggplatsen ligger i Kasberget, en lugn förort i Östra Helsingfors. Endast en banderoll på husväggen avslöjar att det pågår en revolution. ”Revolutionen för rörrenovering börjar i Kasberget” står det. Det handlar alltså om att rören byts ut i sin helhet och att det går undan.

Sagolandsstigen 5 i Kasberget i Helsingfors. Huset genomgår ett stambyte på två veckor.
Bild: Yle/Patrik Skön

Suomen Kuvalehti skrev om bolagets projekt att göra stambyte på två veckor, istället för det vanliga två månader. Artikeln spreds flitigt på sociala medier och andra medier följde upp.

De talar om en revolution

Försäljningsdirektör Ville Wikström på Fira Palvelut verkar inte vara en revolutionsledare. Han är en saklig diplomingenjör som talar om flödesteorier, vikten av planering och samarbete med alla inblandade. De är ingredienserna för konceptet som möjliggör ett stambyte på två veckor. Bakom utvecklingsarbetet ligger en analys av vad som sker i det dagliga jobbet.

- Arbetstid går förlorad på byggen, men det är svårt att veta varför. Någon går efter en stege, det är nödvändigt, men kunde vi ha sett till att stegen är på rätt plats innan arbetet börjar. Hos oss är allt planerat med en timmes noggrannhet, för att höja effektiviteten på byggplatsen, säger Ville Wikström försäljningsdirektör på Fira Palvelut.

Men finns det en risk för slarv, om ni jobbar snabbare?

- Det handlar inte om att de enskilda arbetsmomenten görs snabbare, de görs i rätt ordning så att hela arbetet framskrider.

Förhandsplaneringen a och o

Ville Wikström betonar vikten av att planeringen sker i samarbete mellan husbolaget, planeringsbyrån och entreprenörer. Genom att planera tillsammans minimeras risken för avbrott i renoveringsarbetet.

Ville Wikström, försäljningsdirektör på Fira-Palvelut
Bild: Yle/Patrik Skön

- De största problemen uppstår när det dyker upp överraskningar på renoveringsobjekt och det händer nästan alltid. Då stannar allt upp och folk börjar konferera med varandra och ingenting händer. Men om planeringen är välgjord så kan vi anpassa oss till överraskningar snabbare.

Än så länge ett pilotprojekt

Det finns begränsningar gällande hurdana hus som passar in i konceptet. Huset i Kasberget har 19 lägenheter.

Nu har alla invånare flyttat ut, det kan vara svårare att genomföra ett stambyte med samma tidtabell i ett större hus. Det skulle kanske vara svårt att jobba med kvällsskift då alla boende i ett större hus inte har möjlighet att flytta ut under renoveringen.

- Att huset är tomt möjliggör att vi kan jobba i två skiften, för nu är det ingen som störs av att vi arbetar sent på kvällen.

Det händer dygnet runt

Efter kvällsskiftet kommer varuleverantörerna med material, så arbetstiden som går åt att flytta material har minimerats. Väl inne i huset blir det tydligt att tidtabellen är stram och bemanningen har anpassats enligt den. På alla våningar jobbas det.

- När vi inledde rivningsarbetet var 22 personer på plats. I vanliga fall hade de kanske varit tre och det hade tagit den tid det tar.

Projektet har inte ännu rotts i land, men Ville Wikström är optimistisk.

- Nu har vi kommit förbi rivningsfasen och nu borde det inte dyka upp överraskningar längre. Därför tror jag att vi klarar av tidtabellen.

De tog idén från Tyskland - Spela upp på Arenan

Huset som renoveras är ett pilotprojekt, det är en detalj som har försvunnit i nyhetsrapporteringen. Det är för tidigt att slå fast att alla rörrenoveringar kommer att bli snabbare. Även på Fira Palvelut kommer arbetet i Kasberget att analyseras efteråt.

- Jag tror att vi kommer att lära oss mycket av processen som kommer att försnabba rörrenoveringar även i större hus i framtiden. Men om någon tror att två veckor blir en ny standardtid för stambyten så är svaret nej, säger Ville Wikström.

Vad tycker du? Är du nöjd med hur rörrenoveringar görs i dagens Finland? Vilka erfarenheter har du? Skriv in till oss via blanketten nedan! Läs om erfarenheter som vi har fått in längre ner i artikeln.

Det går inte längre att delta.

"Rörrenovering är mycket stressande"

Här är några plock från era erfarenheter.

"Badrummet blev fint, men renoveringsgubbarna hade förstört väggarna och taket i hallen."
Höghus, Esbo.

"Allt som allt visar det sig att rörrenovering är mycket stressande. Den kräver mycket uppmärksamhet av fastighetsägaren. Det som jag själv reagerade på var dåligt ledarskap och övervakarna som tog 100 000 euro för att överse projektet. Där känns det som om jag blivit lurad. Övervakarna tycks inte ha något ansvar ifall de gjort fel eller missat någonting."
Höghus, Helsingfors.

"Slutresultatet var inte snyggt gjort. Vi fick ta in en hantverkare efteråt som fixade till ytorna. Kostade även det. Då infon om rörarbetet kom så sades det att det skulle ta 4-6 veckor. Nu tog 8 veckor."
Radhus, Borgå.

"Infodring av rör-metoden är helt galet bra. Det tog två veckor för hela fastigheten, som är ett tvåvånings trähus från 50-talet. Några rör gick inte att infodra eftersom de var så gamla och sköra, så de byttes helt. Men som helhet var det verkligen smidigt."
Småvåningshus, Åbo.

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight tipssida. Här kan du läsa tipset som artikeln bygger på.

Tipsa Spotlight

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight. Det är inte längre möjligt att skicka in tips här, var god gör det via svenska.yle.fi/respons

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln