Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmark - skattelättnader för rika kan leda till regeringskris

Från 2016
Huvudfasaden på danska Folketinget, danska flaggan och blå himmel.
Bildtext Under de närmaste veckorna avgörs den danska regeringens framtid i Folketinget.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Skattelättnader för de rikaste väcker föga förståelse bland dem som Yle Nyheter träffar i Köpenhamn. Samtidigt hotar frågan att leda till regeringskris i Danmark.

I det danska Folketinget är läget svajigt för minoritetsregeringen under ledning av Lars Løkke Rasmussen. Hans parti Venstre, som är det stora högerpartiet i Danmark, regerar i minoritet sedan valet i juni 2015.

Med 34 mandat av 179 i den danska "Borgen" hankar regeringen sig fram genom att försöka söka stöd hos olika partier inom det blåa blocket. Det är speciellt svårt att få stöd för en omfattande framtidsplan som sträcker sig ända till 2025.

Medan Dansk Folkeparti har ställt hårda krav på skärpt invandringspolitik hotar Liberal Alliance, som står längst till höger, att fälla regeringen, om partiet inte får igenom skattelättnader för dem som tjänar mest.

Nyval nämns ofta i debatten

Politiska bedömare har under hösten talat om nyval i Danmark som en sista utväg.

Folketingsledamoten Marcus Knuth, som är en central politiker inom regeringspartiet Venstre bedömer ändå att situationen kommer att lösa sig före nyår.

- Vi hoppas sitta perioden ut, vår statsminister är en av de bästa på politisk strategi och förhandlingar, så är det någon som ska lösa läget så är det han, säger Marcus Knuth.

Knäckfråga: lägre skatt för dem som tjänar mest?

Regeringen skulle gå med på att höja gränsen för toppskatten, som är en skatt som de högavlönade betalar. Den har hittills betalats av alla som tjänar över en summa som motsvarar 63 000 euro per år. I regeringens förslag skulle gränsen gå vid en årsinkomst på över 134 000 euro.

Men Liberal Alliance kräver dessutom att toppskatten sänks från 15 till 10 procent för alla dem som tjänar mest. Dansk Folkeparti, som respresenterar många med lägre inkomster, motsätter sig bestämt de utökade kravet på toppskattelättnader. Situationen är låst och regeringen är tvungen att lösa frågan under de närmaste veckorna.

Liten förståelse säger danskarna på gatan

Toppskattelättnaderna väcker många känslor bland de danskar som Yle Nyheter träffar i Köpenhamn.

Anders Delling på en trafikerad gata med gamla hus i Köpenhamn.
Bildtext Anders Delling anser att kraven holkar ut välfärdsstaten.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

- Det är att ta livet av välfärdsstaten, att lätta på skatterna för de rikaste så att de bara har mera pengar att förbruka, säger Andels Delling.

- Jag tror att de som förtjänar så mycket pengar inte behöver skattelättnaderna, säger en äldre dam, som inte vill säga sitt namn.

Ändå är den allmänna bedömningen här på gatan att Lars Løkkes regering klarar krisen, men det finns också de som tror att det blir val i januari.

Rike Olsen, en dam i övre medelåldern, framför ett skyltfönster på en gågata, Köpenhamn.
Bildtext Rike Olsen hoppas på nyval nästa år.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

- Det är svårt att bli enig, och jag tror inte heller Lars Løkke Rasmussen skulle få ett stöd för en ny regering. För min del får det gärna hållas nyval säger Rike Olsen.

Diskussion om artikeln