Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama i Tyskland: Jag hoppas att Trump står upp mot Ryssland vid behov

Från 2016
Uppdaterad 17.11.2016 20:57.
Barack Obama och Angela Merkel vid en presskonferens
Bild: KAY NIETFELD/EPA

Den avgående amerikanske presidenten Barack Obama hoppas att den nyvalde presidenten Donald Trump konstruktivt närmar sig Ryssland för att hitta frågor där länderna kan samarbeta.

Obama hoppas ändå att Trump som president kan stå upp emot Ryssland då det behövs. Frågor där USA och Ryssland har olika åsikter är främst Ukraina, Syrien och nätspionage.

Han anser att det är viktigt att sanktionerna mot Ryssland på grund av Rysslands handlande i östra Ukraina hålls i kraft ända tills landet börjar följa Minsk-avtalet.

Vidare sade han att han är lugnad av att den nye presidenten har sagt att engagemanget i Nato är något som inte ändras.

Merkel tror att handelsförhandlingarna återupptas

Både Obama och den tyska förbundskanslern Angela Merkel underströk vikten av att förhandlingarna om fri handel mellan USA och Europa fortsätter. Merkel sade att hon är säker på att USA och Tyskland kommer att återvända till de stillastående förhandlingarna någon dag.

Tyskland kommer att göra allt för ett gott samarbete med den nye presidenten Donald Trump som har varit emot handelsavtalet TTIP.

Merkel: USA under Trump måste respektera vissa värden

Merkel sade att hon närmar sig den blivande Trump-administrationen med öppet sinne. Hon berättade att hon talat med Trump i telefon efter att han blev vald och att hon har erbjudit Tysklands nära samarbete.

Men Merkel sade sig ha understrukit att detta måste ske på basen av gemensamma värden som demokrati, frihet, respekt för lagen och respekt för människan oberoende av härkomst, hudfärg, religion, kön, sexuell läggning eller politiska åsikter.

Merkel och Obama uttalade sig på en gemensam presskonferens under Obamas besök i Tyskland på torsdagen.

Cyberattacker

Obama talade också om cyberattacker som förekommer i dagens samhälle. Han sade att vi måste undvika att det inte blir ett laglöst stridsfält i framtiden.

Han berömde också Angela Merkel som en utmärkt internationell partner under sina år som president. Han konstaterade också att Merkel är en av de få statsledarna som finns kvar från tiden då han tillträdde som president.

Jag kommer att ha roligare på Oktoberfest då jag är tidigare president

― Barack Obama

Obama sade att det är den sjätte gången han besöker Tyskland, men sannolikt inte den sista.

- Jag har kommit att sakna Oktoberfest, och jag kommer att ha mycket roligare sedan då jag är en före detta president.

Diskussion om artikeln