Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Byggstart för Kvevlax lärcenter i sommar

Från 2016
Uppdaterad 18.11.2016 15:52.
Kvevlax skola
Bildtext Kvevlax skola.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Kvevlax lärcenter i Korsholm blir verklighet och byggarbetet inleds redan sommaren 2017. Hösten 2019 ska både Kvelax lärcenter och Smedsby skolcenter stå klara.

Fullmäktige i Korsholm beslöt vid sitt möte med rösterna 32 mot 4 att det det blir ett lärcenter i Kvevlax.

- Vi var tämligen eniga, säger fullmäktigeordförande Carola Lithén (SFP).

Skulle bli en valfråga

Fullmäktigeledamot Per-Henrik Lithén ville att man skulle backa i frågan för att man inte tillät en folkomröstning om lärcentret.

- När vi inte gick in för en folkomröstning tänkte vi oss att det skulle få bli en valfråga i kommunalvalet. Men dagens samhälle är snabbt och rörligt, säger Carola Lithén.

Lithén säger att de ekonomiska men även pedagogiska fördelarna med ett lärcenter är stora. Och frågan diskuterades redan i början av mandatperioden.

- Det viktigaste är att vi bemöter de behov som finns och kan ge barn och unga beredskap att klara sig i framtiden, säger Carola Lithén.

Skyndade inte på Smedsby skolcentrum

Den andra stora frågan var när Smedsby skolcentrum ska byggas. Fullmöktigeledamot Samuel Broman (SFP) ville tidigarelägga bygget av Smedsby skolcentrum från 2018-2019 till 2017-2018. Fullmäktige beslöt att inte skynda på bygget.

- Vi hade kanske kunnat snabba på det med ett halvår, men det är viktigt med en god planering. Det är också naturligt att barnen byter skola i början av skolåret 2019, säger Carola Lithén.

Båda skolcentren kommer ska stå klara inför skolstarten hösten 2019.

Artikeln rättad med rätt årtal, 2019 samt förtydligande av vilka uttalanden som gjorts av Carola Lithén den 18.11.2016 kl. 15.52

Diskussion om artikeln