Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inga tvåspråkiga vägskyltar ännu i Larsmo, Närpes och Korsnäs

Från 2016
Uppdaterad 18.11.2016 05:46.
Kärlekavägen, en av 170 vägar som ska finskt namn
Bildtext Kärlekavägen i Larsmo är en av 170 vägar som ska få finskt namn.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Det blev inga stora synliga förändringar i kommunerna Larsmo, Korsnäs och Närpes när kommunerna blev tvåspråkiga 2015-2016. De tvåspråkiga vägskyltarna låter också ännu vänta på sig.

Fullmäktiges föredragningslistor översätts numera till finska och kommunerna fick större statsandelar, det blev de största förändringarna förutom skyltningen.

Den första kontakten med kommunen kommer i dag ofta via kommunens hemsidor och där är tillgången till finskt material varierande på Larsmos, Korsnäs och Närpes hemsidor. Kommunernas telefonväxel svarar fortfarande enbart på svenska som om inget skulle ha hänt i de tre kommunerna.

- Säkert kan man svara Larsmo kommun/Luodon kunta men vårt förvaltningsspråk är svenska. Det är inte emot någon men i en så här svensk miljö är det naturligt att säga Larsmo kommun, säger kommundirektör Gun Kaptens.

Vad tycker folk i Larsmo?

De flesta tycks uppfatta att den ändrade språkstatusen inte har medfört några större förändringar men det finns undantag.

- Man hör mera finska än förr säger en dam i butiken i Larsmo kommuncentrum.

- Själv har jag bara hört en massa om de nya vägnamnen som har översatts till finska, säger en annan.

- Jag tycker det är bra att kommunen blivit tvåspråkig så ökar möjligheten att få fler finskspråkiga till Larsmo.

- Vi pratar så jättemycket svenska här så det vore bra att få fler finskspråkiga så att vi skulle lära oss ännu mer finska.

Gamla motståndsfickor finns kvar i Närpes

I Närpes fördes frågan om tvåspråkighet för avgörande till förvaltningsdomstol och därför fick Närpes sin tvåspråkighetsstatus först ett år senare än de andra två kommunerna, det vill säga från 2016. Michael Slama
var en av de aktiva motståndarna till ett offciellt tvåspråkigt Närpes.

- Alla förnuftiga människor borde förstå att Larsmo, Närpes, Korsnäs är svenska och alltid har varit det, säger Michael Slama.

- I Närpes har vi fler bosnier än finskspråkiga, Närpes är Närpes punkt slut.

- Åsiktsskillnaderna finns, det är helt klart, det hör till en demokrati, en majoritet i ett fullmäktige bestämmer och så följer vi det då, säger stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist i Närpes.

Diskussion om artikeln