Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA vill införa vapenembargo mot Sydsudan

Från 2016
Sittande soldater i gröna uniformer, röda mössor och vapen.
Bildtext Vice president Riek Machars trupper skulle slås ihop med president salva Kiirs som en del av fredsavtalet. Det lyckades aldrig och spänningarna urartade i flera dagars blodiga strider i huvudstaden Juba i somras.
Bild: EPA/PHILLIP DHIL

USA vill stoppa flödet av vapen till krigsdrabbade Sydsudan efter varningar om folkmord i landet. Kina och Ryssland är emot förslaget.

USA vill införa ett vapenembargo mot Sydsudan efter varningar om att spänningarna i landet kan urarta i folkmord.

I ett förslag som har cirkulerats bland medlemmarna i FN:s säkerhetsråd ingår både ett totalt vapenembargo mot världens nyaste nation och en lista på personer som USA vill förse med sanktioner.

USA kom med förslaget efter att FN:s specialrådgivare för förhindrande av folkmord Adama Dieng kom med en kraftig varning om läget i Sydsudan.

– Jag såg alla tecken på att det etniska hatet och våldet mot civila kan utvecklas åt ett ödesdigert håll om inget görs för att förhindra det. Jag uppmanar säkerhetsrådet och staterna i regionen att vara enade och skrida till verket, sade Dieng.

– Det finns en kraftig risk för att våldet igen eskalerar enligt etniska linjer och att det potentiellt kan leda till folkmord. Det är inte en varning jag ger lättvindigt, sade Dieng och uppmanade säkerhetsrådet att införa ett vapenembargo.

Maktstrid ledde till etniskt våld

Inbördeskriget i Sydsudan bröt ut mellan president Salva Kiirs och vice president Riek Machars anhängare år 2013, bara två år efter att landet hade blivit självständigt.

Trots att kriget till en början handlade om makt fick det snabbt etniska förtecken då Machar och Kiir är från olika etniska grupper.

sydsudanesiska flyktingar
Bildtext Tusentals människor flydde då striderna blossade upp i somras. FN har varnat att fredsbevararna i landet inte kan skydda alla interna flyktingar om kriget igen bryter ut.
Bild: EPA/JM LOPEZ

En stor del av krigets offer var också civila som utsattes för hämndattacker och förföljelser på etniska grunder.

Machar och Kiir lyckades sluta fred men fredsavtalets villkor kunde aldrig uppfyllas och spänningarna mellan de stridande parterna mattades inte av.

Då nya våldsamheter bröt ut i Huvudstaden Juba i somras väckte det oro om att det etniska våldet också kunde blossa upp igen.

Hundratusentals människor är ännu på flykt från sina hem sen kriget då de inte har vågat återvända på grund av risken för våld.

Sommarens strider drev tusentals fler människor på flykt.

”Vi kan inte säga att vi inte varnades”

USA:s FN-ambassadör Samantha Power uppmanade de andra medlemmarna i rådet att se Diengs varning som en väckarklocka om vad som kan hända i Sydsudan.

– Om vi inte agerar kommer ingen av oss heller att kunna säga att vi inget visste, sade Power i säkerhetsrådet.

Kina uppges ändå ifrågasätta om ett embargo skulle fungera då landet redan är fullt med vapen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters är Ryssland helt emot både embargot och sanktionerna.

– Vi tror inte att en sådan åtgärd kan hjälpa att lösa konflikten. Att införa sanktioner mot sydsudanesiska ledare skulle vara höjden av ansvarslöshet, sade Rysslands vice FN-ambassadör Petr Illitjev.

Power menade ändå att vapenembargon kan fungera om de följs upp och påminde om att flera sydsudanesiska ledare redan har fått sina tillgångar frysta och har fått reseförbud.

– Ett embargo är effektivt om det finns ett brett och kraftfullt engagemang för att det verkställs. Att införa nya sanktioner skulle i sin tur isolera individer som gång på gång har agerat på ett sätt som har orsakat lidande och nu har fört Sydsudan till den här punkten, sade Power.

Diskussion om artikeln