Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lappträskdirektör hoppfull efter ministeruttalande om civiltjänstcentralen

Från 2016
Olika byggnader vid civiltjänstcentralen i Lappträsk.
Bildtext Minister Lindström säger i en tidningsintervju att det ser ut som om Sjökulla i Lappträsk får behålla sin civiltjänstcentral (arkivbild).
Bild: Yle/Katarina Lind

Lappträsk kommundirektör Tiina Heikka är hoppfull efter minister Lindströms uttalande om civiltjänstcentralens framtid, men ropar inte hej förrän man kommit över bäcken.

- Det känns bra att ministern har sagt att det ser lovande ut, men jag väntar på att få beslutet svart på vitt, säger kommundirektör Tiina Heikka i Lappträsk till Yle Östnyland.

Enligt dagens Etelä-Suomen Sanomat ser det nu ut som om civiltjänstcentralen får stanna i Lappträsk. Det var tidigare i höst som staten började utreda om centralen kunde flyttas till statens gamla kasernområde i Hennala i Lahtis.

Nu säger ändå arbets- och justitieminister Jari Lindström (Sannf.) till tidningen att det inte är sannolikt att centralen flyttas till Lahtis.

- Eftersom Lappträsk kommun har ställt sig positiv till att försnabba tidtabellen för renoveringarna vid centralen flyttas den inte som det nu ser ut bort från kommunen, säger minister Lindström.

Justitie- och arbetsminister Jari Lindström
Bildtext Arbets- och justitieminister Jari Lindström säger till Etelä-Suomen Sanomat att civiltjänstcentralen ser ut att få stanna i Lappträsk (arkivbild).
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Beslut ska fattas i början av december

Tiina Heikka berättar att hon har hört att ministeriets beslut ska fattas i början av december. Flera riksdagsledamöter har jobbat för att centralen ska få stanna i Lappträsk, bland dem riksdagsledamot Mikaela Nylander (SFP) från Borgå.

- Jag har pratat med henne om att Lindström kanske skulle kunna komma till Lappträsk på besök för att bekanta sig med centralens verksamhet, säger Heikka.

Heikka känner ändå inte till om ministern redan har varit på besök där eller om han överhuvudtaget är på väg. Hon räknar ändå med att ministern tar kontakt ifall han behöver mer information inför beslutet.

- Jag tycker att ministeriet har en bra attityd i den här frågan. Jag har flera gånger varit i kontakt med de personer som bereder det här ärendet och litar på att ministeriet gör det bästa möjliga beslutet med tanke på helheten.

Lappträsk kommundirektör
Bildtext Tiina Heikka är hoppfull efter att ha hört talas om ministerns uttalande, men tar ändå inte ut någon seger i förskott (arkivbild).
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Investeringar för flera miljoner väntar

Lappträsk står inför stora investeringar i Sjökulla om kommunens hyreskontrakt med staten förlängs. Det nuvarande avtalet med statliga Senatsfastigheter löper ut i slutet av 2018. Innan beslutet finns svart på vitt tar man ändå inte itu med det praktiska arbetet.

- Det är också viktigt för oss att renovera på ett sådant sätt att Senatsfastigheter är nöjd, konstaterar Heikka.

I praktiken handlar åtgärderna om att så snart som möjligt renovera A-byggnaden på området samt ta itu med dusch- och wc-lokaler. Ventilationen ska också ses över och ett nybygge behövs på området för administrationen och för ett auditorium.

- Den nya byggnaden kan bli klar 2018. Vi ska också renovera B- och C-byggnaderna samt det gamla barnhemmet, så det handlar om ett jättestort investeringsprojekt. Planeringen för projektet är redan klar.

Investeringen beräknas uppgå till cirka sex miljoner euro och tanken är att verksamheten vid centralen ska fortgå också under renoveringsskedet. Heikka hoppas att Lappträsk kommer att segra över Hennala i slutändan.

- Vi har jobbat så mycket för saken, både förtroendevalda och tjänsteman, och det är en jättestor sak för hela kommunen. Det har varit fint att se att många förtroendevalda har velat hjälpa kommunen i frågan.

Civiltjänstcentralen i Lappträsk.
Bildtext Lappträsk kommun står inför stora investeringar i Sjökulla om centralen får ett förlängt hyreskontrakt i Lappträsk (arkivbild).
Bild: Jeannette Lintula/yle