Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Volkswagen sparkar 30 000 efter "dieselgate"

Från 2016
Avgasröret på en dieseldriven Skoda.
Bildtext Skandalen har skadat varumärket Volkswagen hårt.
Bild: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Biltillverkaren Volkswagen kommer att minska sin personal med 30 000 för att få ner kostnaderna. Volkswagen återhämtar sig från utsläppsskandalen där det kom fram att de hade manipulerat mjukvara i dieselbilar för att få utsläppen att verka mindre än de var.

Samarbetsförhandlingar har pågått i flera månader och genom uppsägningarna kommer företaget att kunna spara 3,7 miljarder euro per år fram till 2020. Av de 30 000 arbetsplatser som försvinner finns 23 000 i Tyskland.

Utsläppsmanipuleringen skadade Volkswagens rykte hårt och drog ner försäljningssiffrorna så att företaget ifjol gick på minus för första gången på två decennier.

Mjukvaran gjorde så att bilen kände igen när en testsituation var på gång och då fick utsläppen att verka mindre.

Som ett svar på skandalen, som har dubbats dieselgate, kommer Volkswagen att satsa mer på utsläppsfria bilar. Företaget planerar att utveckla 30 nya elbilar fram till år 2025 vilket kan komma att skapa 9000 nya jobb.

Volkswagen har kring 600 000 anställda världen över. Det tyska företaget öronmärkte 18 miljarder euro efter skandalen för att hantera den, men de verkliga kostnaderna kommer att bli mångfaldiga.

I oktober kom företaget överens om en ersättning på 14,7 miljarder dollar med myndigheter i USA, vilket innehåller ersättningar till nästan en halv miljon människor som äger bilar med manipulerad mjukvara.

Det är ändå inte slutet, utan ett flertal undersökningar mot Volkswagen pågår fortfarande och företaget kan vänta sig flera stämningar.