Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Biskoparna: Kyrkan slutar inte hjälpa människor i nöd

Från 2016
Uppdaterad 21.11.2016 20:44.
Biskop Björn Vikström och inrikesminister Paula Risikkp.
Bildtext Biskop Björn Vikström säger att han går in i mötet med inrikesminister Paula Risikko med öppet sinne. Men allting är kyrkan inte beredd att förhandla om.
Bild: Ev.lut. kyrkan/ Jarno Kuusinen / All Over Press

Kyrkans biskopar träffade i dag inrikesminister Paula Risikko (Saml) för att diskutera kyrkans inställning till asylsökande som fått avslag på sin ansökan. Enligt biskop Björn Vikström kommer kyrkan inte att sluta hjälpa människor i nöd. Inrikesminister Paula Risikko vill i sin tur att situationen ”sköts snyggt”.

Då kyrkan och staten i dag mötes för att diskutera flyktingfrågor var det kyrkans inställning till papperslösa som stod högt på agendan.

Kyrkan har traditionellt gått in för att hjälpa papperslösa i nöd genom att bevilja så kallad kyrkoasyl. En fristad för papperslösa som traditionellt respekterats av myndigheterna, trots att kyrkoasylen inte är juridiskt bindande.

Biskop Björn Vikström säger att han går in i mötet med inrikesminister Paula Risikko med öppet sinne.

- Här återstår det att se hur olika syn vi har på saken eller om det finns en samsyn, säger Vikström.

Inrikesministeriet: ”Att hjälpa papperslösa ger fel signal”

Inrikesministeriet har en tuffare inställning till asylsökande som fått avslag på sin ansökan och blivit ombedda att lämna landet.

Tidigare i höstas avrådde ministeriets kanslichef Päivi Nerg finländare från att hjälpa papperslösa asylsökanden.

Nerg menar att hjälpen ger ”fel signal” då den uppmuntrar folk att stanna i Finland olagligt och fortsätta leva utanför samhället.

Päivi Nerg är kanslichef vid Inrikesministeriet
Bildtext Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg.
Bild: Yle / Antti Lempiäinen

Strax efter Nergs utspel sade Risikko i en intervju till MTV att hon sammankallat biskoparna och hoppas att ”situationen sköts snyggt”.

Det är ändå oklart om det verkligen var Risikko som sammankallade biskoparna. I en intervju till Yle Nyheter i september säger Vikström att det i själva verket var biskoparna som tagit initiativet till mötet.

Kyrkan gömmer inte papperslösa

Vikström hoppas att biskoparna under mötet med Risikko kan diskutera kyrkoasylen, vad den betyder och hur församlingarna kan samarbeta med myndigheterna.

- Det är helt klart att vi som församlingar inte ska agera i det fördolda, säger Vikström.

Kyrkoasylen beviljas inte lättvindigt och kyrkan meddelar myndigheterna om situationen.

- Vi agerar i solidaritet med människor som vi upplever har blivit felaktigt behandlade men i dialog med myndigheterna, inte i hemlighet.

Kyrkans hjälp till medmänniskor ”inte förhandlingsbar”

Vikström poängterar ändå att biskoparna inte har låst sig på förhand utan går in för att lyssna.

- Går man in i ett möte ska man alltid visa mycket respekt för motparten. Men samtidigt är det klart att vi inte kan förhandla bort kyrkans skyldighet att ta ansvar för medmänniskor i nöd.

Inrikesminister Risikko och ärkebiskop Kari Mäkinen kommer att hålla en presskonferens då mötet är avklarat cirka klockan 14.30 på måndag eftermiddag.

Diskussion om artikeln