Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Övervakningen av tobak blir billigare - företagare nöjda med 110 euro

Från 2016
Uppdaterad 18.11.2016 14:17.
Glasburk fylld med cigarettfimpar
Bildtext Köpmännen i Hangö, Ingå och Raseborg behöver inte betala maximibeloppet för övervakningen av tobaksvaror.
Bild: Yle/Sune Bergström

Övervakningen av tobaksförsäljningen kostar 110 euro per försäljningspunkt i Hangö, Ingå och Raseborg i nästa år. Sydspetsens miljöhälsonämnd beslöt om den summan efter omröstning. Förslaget var 500 euro. Köpman Ragna-Lise Karlsson i Bromarv och Synnöve Lindholm, ordförande för Tenala-Bromarf företagare, är nöjda.

Sydspetsens miljöhälsonämnd beslöt efter omröstning att tillsynen kostar 110 euro per försäljningspunkt i Hangö, Ingå och Raseborg från och med 2017.

Katianna Kuula, direktör för hälsoövervakningen vid Sydspetsens miljöhälsa, föreslog inför mötet att den högsta möjliga avgiften, 500 euro, skulle införas. De som säljer tobak endast vissa tider om året skulle betala halva avgiften.

Det är den nya tobakslagen från augusti i år som gör det möjligt att ta ut ett maximalt belopp på 500 euro.

Just nu är avgiften till exempel 55 euro för butiker med mindre än fem kassor.

Alla betalar samma summa

Göran Karlsson (SFP) föreslog att avgiften skulle vara 55 euro per försäljningspunkt och hans förslag understöddes av Erik Holmberg (SFP).

Katianna Kuula föreslog att avgiften skulle vara 110 euro per försäljningspunkt. Katrin Järvinen (SDP), Barbro Viljanen (Saml) och nämndens ordförande Kalle Niemi (SFP) röstade för föredragarens förslag, som därmed godkändes.

Nämnden beslöt också att de som säljer tobaksvaror endast under en viss tid av året måste betala samma summa.

"Det är synd om företagarna"

110 euro per försäljningspunkt är betydligt bättre än 500 euro, säger köpman Ragna-Lise Karlsson i Skafferi Ett i Bromarv.

Summan skulle för hennes del ha blivit 1 000 euro eftersom butiken säljer tobaksvaror i två kassor.

Ingång till matbutik med stängda automatportar.
Bildtext Alla betalar nu samma summa för tobaksövervakningen, oberoende av om du säljer tobak året om eller bara under en viss period.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Ordföranden för Tenala-Bromarf företagare, Synnöve Lindholm, tycker också att 110 euro per försäljningspunkt låter okej.

- Jag tycker ändå att det är synd att de som säljer drabbas, det är rökaren som borde veta att det inte är bra för hälsan att röka.

Lindholm tycker också att det är fel att de som säljer tobak endast en del av året får samma avgift som andra företagare.

Tenala-Bromarf företagare reagerade snabbt på nyheten att avgiften kan höjas till 500 euro. Föreningen lämnade in en skrivelse till Sydspetsens miljöhälsa tillsammans med företagarföreningar i Raseborg, Ingå och Hangö.

Föreningen hade också kontakt med vd Petri Graeffe på Nylands företagares byrå som understödde skrivelsen.

Ordföranden ändrade åsikt

Ordföranden för Sydspetsens miljöhälsonämnd, Kalle Niemi, ansåg innan mötet att avgiften ska höjas till 500 euro. Det förklarar han med att han läst igenom den nya tobakslagen och insåg då att arbetsbördan kommer att öka för hälsoinspektörerna.

- Därför tyckte jag att 500 euro var rätt summa, även med tanke på att grannkommuner i Åboland har bestämt att ta ut maximibeloppet. Jag vet att summan inte är företagarvänlig, men grundtanken i lagen är att få tobaksrökningen att minska.

Kalle Niemi ändrade åsikt under mötets gång. Niemi berättar att han förstod Göran Karlssons argument om att det är de små butikerna som kommer att lida om summan höjs till maximibeloppet. Därför ändrade Niemi åsikt och röstade för 110 euro.

- Det finns mycket sommargäster i till exempel Bromarv som köper mat i butiken, så det här är vi tvungna att tänka på. Jag förstod det i går kväll, så jag ändrade åsikt då jag fick mera information.

Jäv diskuterades aldrig

Kalle Niemi säger också att nämnden aldrig diskuterade jäv trots att Göran Karlssons dotter Ragna-Lise Karlsson berörs av ärendet. Niemi säger att nämnden aldrig diskuterade namn eller butiker.

- Karlsson behövde inte anmäla jäv eftersom det här är ett ärende som berör många företagare.

Priset på mjölk stiger inte omedelbart

Ragna-Lise Karlsson sade tidigare att hon funderar på att sälja tobak i endast en kassa om summan höjs till 500 euro per år. Nu blir summan 220 euro för två kassor, men Karlsson har inte ännu bestämt hur det blir med försäljningen i framtiden.

- Det beror på hur andra gör. Om större butiker väljer att sälja tobak i endast en kassa, så gör vi säkert på samma sätt. Men vi fortsätter antagligen att sälja i båda kassorna om andra butiker också gör det.

Kassabiträde  tar betalt
Bildtext I hur många kassor säljs tobaksvaror i framtiden?
Bild: Yle

Ragna-Lise Karlsson säger att priset på mjölk inte stiger med detsamma bara för att tobakstillsynen blir dyrare.

- Vi tillhör en kedja så vi har deras priser och kan själva prissätta sådant som inte hör till kedjan. Vi måste få ett positivt resultat genom att sälja mera eller höja priserna, om vi vill fortsätta. Vi försöker alltid med att höja försäljningen, men priserna beror på hur framtiden ser ut.