Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fuktproblem sätter käppar i hjulen för utbyggnaden av Skräbböle skola

Från 2016
Uppdaterad 23.09.2017 18:22.
Utbyggnaden av Skräbböle skola
Bildtext Hur länge det dröjer innan skolan kan börja använda tillbyggnaden är ännu oklart.
Bild: Yle/Jesper Alm

I slutet av september firades taklagsöl i Skäbböle skolans nya utrymmen. I oktober skulle entreprenören lämna över skolan till Pargas stad. Bygget har nu stött på patrull. Stadens kontrollmätningar visar att det finns fuktskador i nybygget.

Fuktskadorna upptäcktes enligt fastighetschef Seppo Pihl i samband med stadens egna kontrollmätningar i byggnaden. Mätningarna visade att betongen under en plastmatta i aulan och ett av klassrummen inte hade torkat ordentligt. Sedan upptäcktes en ny fuktskada i ytterligare ett klassrum.

Enligt fastighetschefen handlar det inte om samma betongproblem som nu är aktuella i Åbo, där alla byggplatser som betongtillverkaren Rudus levererat betong åt ska granskas. Fuktskadorna i skolan beror enligt Pihl på att entreprenören lagt mattorna för tidigt och att man inte gjort tillräckligt med fuktmätningar

- Det är beklagligt att det här kommer fram i ett så sent skede. Det är viktigt att problemen nu blir åtgärdade ordentligt. Utan åtgärder kan fuktskadorna utgöra en hälsorisk och vi kommer inte att riskera elevers och lärares hälsa även om det betyder att bygget nu drar ut på tiden, säger Pihl.

Fastighetschef Seppo Pihl i Pargas.
Bildtext Fastighetschef Seppo Pihl.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Mattan har nu rivits upp och en fläkt har satts in för att blåsa varmluft i klassrummen så att betongen ska torka. Hur länge det dröjer innan skolan kan börja använda tillbyggnaden är ännu oklart.

Det här är inte första gången Pargas stad har fuktproblem i sina fastigheter. För ett par år sedan ledde fuktproblem vid Våno skola till att elever och lärare tvingades flytta ut ur byggnaden och efter omfattande problem i Koivuhan koulu sa staden upp kontraktet med entreprenören PSK-building.

Då det gäller Skräbböle skola är huvudentreprenör Rakennusliike Tikakoski. Tidigare har samma entreprenör skött renoveringen av Sagoängens daghem i Pargas. Där har man inte enligt Seppo Pihl uppmärksammat några problem.

Kommer staden att anlita samma entreprenör i framtiden ?

- Konkurrensutsättningen är öppen och det är fritt fram för alla entreprenörer att lämna anbud i framtiden. Vi tar förstås tidigare erfarenheter i beaktande. Förutom problemet med den fuktiga betongen har jag varit nöjd med bygget, säger Pihl.

Åbo Underrättelser var först ut med nyheten om fuktproblemen i Skräbböle skola.

Diskussion om artikeln