Hållbart mode måste inte vara tråkigt
Kvalitet framför kvantitet. Det är lösningen på problemen som modeindustrin ställer till med. Men vad ska du göra om du älskar kläder och avskyr minimalism? Vi frågar Johanna Nilsson som skrivit boken Slow fashion.
Vi har hört det många gånger förr. Mode- och klädindustrin är en enorm miljöbov som dessutom behandlar sin arbetskraft väldigt illa. Som grädde på moset slänger vi dessutom bort enorma mängder textilier varje år - textilier som folk i fattiga länder slitit och kanske till och med dött för. Det är helt enkelt en slit och slängkultur som är ohållbar i längden.
Allt det här vet vi, men ändå fortsätter vi konsumera precis som förr. Varför är det så svårt att sluta shoppa? Johanna Nilsson som tillsammans med Jennie Johnasson skrivit boken Slow fashion, säger att det är en vanesak som är svår att komma ifrån.
- Det är ett system vi är så vana vid. Vi ska också komma ihåg att vi konsumenter lever i symbios med modeföretagen, säger Johanna.
Som konsument förväntar vi oss nyheter i butik varje vecka, vi tycker det är självklart att saker ska hamna på rea och vi tycker det är orimligt att en t-shirt ska kosta mer än fem euro.
- Det handlar också om ansvar. Företagen säger att de gör det som konsumenterna vill ha, men konsumenterna är också ganska duktiga på att köpa det som butikerna säljer.
Det är en ond cirkel och båda parterna måste tänka efter.
Kvalitet är tråkigt?
Vi vet alltså att vi borde köpa färre plagg som håller längre, men vi som verkligen älskar kläder och vill ha massor med olika plagg att välja mellan, vad ska vi göra? Först och främst: Att tänka hållbart kring mode betyder inte att du måste bli väldigt minimalistisk och bara äga tre plagg.
När det är lite roligare grejer blir det mycket second hand och klädbyten.
Du ska utgå från dig själv och hur du trivs med din garderob. Johanna är själv en av dem som vill ha många olika klädesplagg och hon tröttnar också väldigt fort på dem. Då är lösningen att hitta ett beteende eller ett konsumtionssätt som passar.
- I mitt fall är det att jag köper kvalitet och nytt när det handlar om basplagg som jag vet att jag vill ha länge, men när det är lite roligare grejer blir det mycket second hand och klädbyten, men också lånegarderober och klädbibliotek – alltså att jag hyr grejer. Då kan jag ha saker en ganska kort stund innan jag ger det vidare.
Hur ofta får jag köpa nytt?
Det finns inga regler säger Johanna. Det får du bestämma själv.
- Kläder och mode är något som är lustfyllt och roligt. Vi vet om hela problematiken med textilindustrin och miljöpåverkan och så, men vi orkar inte göra något åt det. Det blir så ångestfyllt och jobbigt.
Nyckeln är att hitta en väg så att du kan fortsätta ha kvar lusten och inspirationen till kläder. Känner du dig begränsad av att få köpa plagg väldigt sällan är det kanske inte rätt väg att gå.
- Men ett generellt råd när du står där i butiken är att tänka efter en gång extra. Att sakta ner lite och fråga dig om du behöver plagget, varför du ska ha det och om det verkligen är helt perfekt. Vill du ha det för att det är billigt, det är på rea, det är nästan okej så du kommer kanske använda det någon gång … då kan du skita i att köpa det.
Dyrt alltid bäst?
Kvalitet förknippas ofta med ett högt pris, men det måste inte vara så. Ett högt pris garanterar inte heller alltid bra kvalitet. Ibland är det bara varumärket du betalar för.
- Det handlar väldigt mycket om att själv lära sig känna igen vad som är bra kvalitet. Ett generellt råd är att ett tunt tyg går sönder snabbare än ett tjockt tyg. Köper du rådenim jeans så kommer de att hålla längre än färdigslitna.
Är du oroad över kostnaderna kan du också tänka enligt pris per användning. Ett dyrt plagg behöver alltså inte vara så dyrt i längden om du har det över en lång tid.
Hur känner jag igen bra kvalitet?
Tjockare tyg är alltså bättre än tunt. Håller du upp en bomullst-shirt mot ljuset och du ser igenom den så vet du att den inte kommer att hålla så många tvättar.
Kolla också sömmarna. Är den väldigt slarvigt sydd kanske du kan skippa den.
Vintage och second hand-grejer som är gamla har en helt annan kvalitet än kläderna i dag.
Du kan också lära dig känna igen kvalitet genom att titta på äldre plagg.
- Vintage och second hand-grejer som är gamla har en helt annan kvalitet än kläderna i dag. På 50- och 60-talet gjorde man kläder av bättre kvalitet men på 70-talet började det dala lite grann.
Vilka material är bäst?
Hållbart mode är en ganska komplex fråga, så tyvärr kan man inte säga att något material är bättre än det andra.
- Om du ska köpa bomull, som egentligen inte är så bra för miljön med tanke på hur mycket vatten det går åt, så då ska du alltid köpa ekologisk bomull och helst sådan som också har någon extra certifiering som fair trade eller så.
Lite äldre material som är ganska bortglömda är lin och hampa. Johanna säger att de är riktiga supermaterial eftersom vi kan odla dem här på våra breddgrader.
- Men man får utgå lite från vilka material man själv gillar och vilka man mår bra av. Jag har minskat på användningen av polyester, både för att det är gjort på olja vilket inte är så superbra ur miljösynpunkt, men också för att man blir svettig av det.
Lova dig själv att göra mer hållbara val
Johanna har startat ett slow fashion-upprop för att få folk att tänka efter lite extra. Uppropet är till för att du själv ska ta mer ansvar.
- Vi är ganska vana vid att när man skriver på en lista ska den skickas till något företag eller så, men jag tycker det är jätteviktigt att komma ihåg att vi alla har ett ansvar. Företagen, politiker och lagstiftare har ett stort ansvar, men även vi konsumenter. Det är vi som använder våra pengar på olika saker och genom pengarna röstar vi på vilken värld vi vill ha.
Blev du inspirerad? Då kan du till exempel ordna en klädbytarträff eller varför inte ta del av någon av de som ordnas i dag (19.11) på Marthaförbundets nationella klädbytardag?