Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Pappans cancer driver Thomas att jobba för Movember

Från 2016
Thomas Näräkkä
Bild: Yle/Malena Holmström

November är månaden då vi uppmanas låta vår skäggväxt blomma ut, oavsett om behåringen blir modell fjun eller Freddie Mercury. Movember är här, men ibland glömmer vi varför.

Kampanjen Movember är inte bara en ursäkt att låta skägget växa, syftet är att upplysa om den vanligaste formen av cancer bland män - prostatacancern.

Thomas Näräkkä är med i Mainstreet Äijät, en grupp som jobbar med att upplysa om prostatacancer och samla in pengar för Cancerfonden. Under de tre senaste åren har Mainstreet Äijät samlat in över 20 000 euro.

Thomas har låtit mustaschen växa under årets elfte månad sedan 2012, men året efter började han samla in pengar. Den traditionen har hållit i sig sedan dess.

Man kan leva ett normalt liv med sin cancer, det gör min pappa. Livet behöver inte vara slut fast man får en diagnos.

Thomas Näräkkä, Mainstreet Äijät

En diagnos är inte en dom

För knappt fyra år sedan insjuknade Thomas pappa i prostatacancer. Det kom som en chock för Thomas, men att se pappan hantera beskedet med ett lugn gjorde ändå Thomas mer avspänd.

- Det är klart att jag ofta går och tänker på det, men det stör inte min vardag så värst mycket.

Thomas pappa har opererats, genomgått en strålbehandling och har nu påbörjat en hormonbehandling. Cancern tar inte upp all hans tid längre.

- Man kan leva ett normalt liv med sin cancer, det gör min pappa. Livet behöver inte vara slut fast man får en diagnos.

Årets pengar går till att få rätt behandling

Män kan testa sig för prostatacancer genom att gå på en PSA-undersökning. Det är i princip ett helt vanligt blodprov. Det visar ens PSA-värde och om det överstiger 5 finns det en risk att man har prostatacancer.

Cancerbehandlingen kan ha flera oönskade följder, bland annat urinläckage och impotens. Olika behandlingar har olika bieffekter och man kan diskutera med sin läkare om vilket sätt som passar bäst. En massa faktorer spelar in: typ av cancer, ålder, livssituation och mycket mer.

Att kunna rekommendera rätt metod för rätt person är en vetenskap i sig och fel behandling kan göra livskvaliteten lägre för den som drabbats. Det är just dit som pengarna från årets Movemberinsamling kommer att gå - forskning i vilken behandling som fungerar för vem.

Svartvit på en gammaldags boxare.
Bildtext Mustaschmodellen "handlebar" är ett klassiskt fashion statement, bland annat hos boxare i början av 1900-talet.
Bild: Wikimedia Commons

Drömmen är en "handlebar"

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer som drabbar män. Dessutom visar forskning att alla män får prostatacancer bara de lever tillräckligt länge, även om det främst gäller när man passerat 100-strecket. Det är ändå mycket ovanligt att män yngre än 50 år får cancerdiagnosen, men det händer. Thomas vet att det kan drabba honom också.

- Därför är Movember så personligt för mig, för högst antagligen kommer jag eller någon av mina kompisar att få prostatacancer någon gång i livet.

Även om ämnet cancer kan kännas lika tungt som det är viktigt, är Movember och mustaschodlandet ett lättsamt sätt att uppmärksamma prostatacancern. Thomas har anlag för att odla fram mustasch under en månad, men skulle gärna frammana något mer extravagant.

- En ordentlig "handlebar" är snyggt. Eller en rockstjärnemustasch med kurvor neråt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln